20.10.2020 година
1564339898.swf
Б
олежки
  2067  |   0  
На какво се дължат отоците около очите?
Най-често причините за отоци около очите са външни и неподозирани. Очите реагират лесно с подуване. Те са поместени в двете дълбоки кухини на черепа, обградени са от рехава тъкан, добре кръвоснабдена. Когато върху тази тъкан въздейства някакъв неблагоприятен фактор, тя реагира с оток. Това може да се случи навсякъде: в работата, жилището, на улицата, в затворени помещения. Като предизвикващи оток фактори ще посочим: голяма запрашеност на въздуха, високи температури, производствата на токсични вещества, строежи и т.н. (особено когато не се ползват защитни средства). И вредните навици могат да предизвикат отоци около очите: тютюнопушене, системна злоупотреба с алкохол. Преумората на очите също може да е причина; компютър, телевизор, четене, претоварване с чертежи, писане и т.н.
Важно предимно за дамите е употребата на козметични средства – сенки, туш, пудра, неподходящи кремове и шампоани, които са честа причина за отоци около очите.
Има и болестни причини за отоци около очите. Много често причината е в самите очи: носене на неподходящи очила, без да са предписани от специалист (особено купените от евтините лъскави сергии!). Някои очни заболявания: възпаления на лигавицата на очите, голям дефект на зрението плюс преумора, глаукома – често причиняват отоци по клепачите. Хронични заболявания: ендокринни, обменни, процеси в мозъка, упорито безсъние и др. имат и симптома оток на очите. Но ще повторим – той се появява късно и се дължи на органна недостатъчност.

Нашият съвет:

• Започнете с очите – изключване като причина за отоците около очите от специалист офталмолог на очно заболяване (или смяна на очилата, лещите);
• Безсънието също може да е причина, консултирайте се със специалист как може да го преодолеете.
• Помислете за хигиената на зрението си и не допускайте преумора на очите. Редувайте дейностите с почивка и релаксация на зрението.
26.08.2017 г. / д-р Цвятко Цветков

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020