23.07.2019 година
Б
олежки
  2707  |   0  
Лечебни рецепти с ряпа
Още нашите предци са познавали целебните свойства на ряпата. Използвали са я като пикочогонно, обезболяващо и противовъзпалително средство. С компреси от задушена ряпа са лекували измръзвания и болки в ставите. Известно е, че ряпа и мед са полезни за стомаха, подобряват работата на червата, стимулират сърдечната дейност. Прясно изцедения сок от ряпа съдържа гликозид, който бързо се разлага и отделя етерично синапово масло, богато на сяра и придаващо парливия дразнещ вкус на ряпата. Доказано е, че сокът от ряпа действа благотворно при жлъчни и бъбречни заболявания, бронхит и астма. Отварата от ряпа успокоява нервите, нормализира сърцебиенето, подобрява апетита и възстановява зрението. А стъблата и листата на ряпата са полезни при недостиг на калций в организма.
Ряпата съдържа много захари (основно гликоза), растителни белтъчини, нишесте, целулоза, а витамин С - два пъти повече, отколкото в лимоните, портокалите, зелето, доматите, репичките, малините, и шест пъти повече, отколкото в цвеклото и зеленият лук. Ряпата е богата и на витамините В1, В2, РР, каротин, и на много микроелементи: калий, калций, фосфор, желязо, сяра, магнезий.

Изпитани рецепти

При аритмия, астма, остър ларингит, оток, затруднено уриниране: Залейте 1-2 с.л. наситнена свежа ряпа с чаша вряща вода, варете 15 минути и прецедете. Пийте по 1/4 чаша 4 пъти на ден.

При бронхиална астма: Настържете ряпата, изстискайте сока и го кипнете на слаб огън за 15 минути. Пийте по 1/6 чаша 3 пъти на ден. Лечението продължава 3 седмици.

При кашлица: 3-4 пъти на ден пийте по 1-2 с.л. сок от ряпа и мед, смесени в равни количества.

При цистит: Настържете една голяма ряпа, изстискайте сока и го кипнете за 5 минути. Оставете го да изстине и приемайте по 1/2 с.л. 2 пъти на ден.

При отоци от бъбречен произход: Залейте с 3 чаши вряща вода 1 чаша наситнени обелки от ряпа, затворете плътно съда и поставете в гореща фурна. Следете, водата да не завира. След 4 часа прецедете и изстискайте остатъците. Пийте получената отвара по 1 чаша на ден.

При хроничен запек: Вечер преди сън яжте по 100 г свежа ряпа или 2 пъти в седмицата - по 250 г пюре от ряпа.

При безсъние: 2 с.л. наситнена ряпа залейте с чаша вряща вода, варете 10-15 минути и изпийте вечер преди сън.

При подагра и измръзване: 2-3 пъти на ден мажете поразените места с мехлем от 200 г пасирана свежа ряпа и 100 г гъша мас, разтопена на водна баня.

При болки в зъбите: Залейте 2 с.л. нарязана на дребно ряпа с чаша вряща вода, кипнете сместа на слаб огън за 15 минути и я охладете. Прецедете отварата и на всеки 2 часа жабуркайте.

Внимание! Ряпа не бива да се яде при остри възпалителни заболявания на стомаха, червата, черния дроб и жлъчния мехур, а също така при язва, колит, ентероколит и склонност към метеоризъм.
20.08.2016 г. / Димитрина Даневска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019