Лечебни рецепти » Хранителните алергии

 Хранителните алергии

Храната е жизнено необходима за организма, но тя може да причини и болест, да бъде един от многото фактори, водещи до т. нар. алергични заболявания. Алергията е болестна реакция на организма, получаваща се при контакта му с някои вещества от обкръжаващата среда, към които той проявява свръхчувствителност. Веществата, водещи до алергични реакции при даден човек, при болшинството от другите не причиняват никакво заболяване. Реакцията е индивидуална.
Алергизиращият фон на околната среда през последните години значително се повиши. Причина за това е развитието на индустрията и химическата промишленост, които значително нарушават екологичното равновесие. Това оказва влияние и върху хранителните продукти, които все по-често започнаха да причиняват алергични реакции. Получават се както от сурови храни, така и от кулинарно обработени, най-вече при използване на консерванти.

Храни и симптоми

Алергични реакции предизвикват най-често белтъчните храни като мляко и млечни продукти, яйца -предимно белтъка им, месо и месни продукти, особено пикантни такива, и консервирани - риба, раци. Алергизиращи са много от зеленчуците и плодовете, особено често ягодите, както и подправките, оцветителите, консервиращите химически вещества, шоколадът и др. Алергичната реакция се предизвиква от продукта, който се получава при свързване в организма на храната-алерген с образуваното в резултат на него - антитяло.
Хранителната алергия се проявява със симптоми както от храносмилателната система, така и извън нея. Те настъпват най-често бурно, наскоро след приемане на съответната храна. Получават се коремни болки, повръщане, често съпроводени с кожен сърбящ обрив, астма, бронхит, отоци и др. В други случаи реакцията настъпва няколко часа след консумиране на храната. Симптомите са по-слабо изразени и отзвучават за няколко дни. Хранителна алергия може да е причинител и на дълготраещи органи заболявания като хроничен гастрит, колит, ентерит, да предизвиква подуване на корема, кисели уригвания, куркане на червата, рeдуване на запек и диарии.

Лечение

За лечението на хранитените алергии е необходимо отстраняване на храната алерген - изключване от менюто. Когато тя не е известна, се налага поединично изключване на предполагаемата храна за няколко дни и проследяване на ефекта. Самонаблюдението е от съществено значение. При неуспех на този метод се препоръчва тестуване с определени алергени.
Лечението, както и профилактиката на хранителните алергии, налагат хигиена на храненето - избягване на силни и пикантни подправки, чуждестранни такива, както и ползване на екологично чисти продукти, които да се подлагат на по-малка химическа. обработка.

Автор: Д-р Маргарита ЕТЪРСКА - интернист, гастроентеоролог

Представяме Ви:

Как да помогнем при епилептичен припадък?

Епилепсията е хроническа болест и се обуславя от увреждане на главния мозък. Болестта може да се изявява с големи епилептични припадъци с гърчове и с малки припадъци, без гърчове. При големите епилепт...

Настойка от трънки лекува нефрит

Това е една старинна рецепта с много добър ефект. Три супени лъжици трънки (плод) се заливат с половин литър ром с добро качество (именно ром, а не друга спиртна напитка!). Престоява три дни. Приема с...

Биопрогноза за 2-8 октомври

Зачестяват оплакванията от болки и чувство за дискомфорт в горната част на корема при страдащи от язвена болест. С профилактична цел, а при настъпили вече оплаквания, е препоръчително няколкократното ...

Биопрогноза за периода 24-30 юли

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от артроза. Важно за хората със ставни заболявания е да избягват както обездвижването, така и претоварването на болните стави...

Начало