20.09.2019 година
1564339898.swf
Б
олежки
  14741  |   0  
Левокамерна хипертрофия
Хипертрофията на лявата сърдечна камера е важен и рисков фактор при хипертониците, недостатъчно известен и оценен. Лявата половина на сърцето (стомахчето, от което изхожда аортата) е по-мощната и работещата част на сърцето. Когато тя се натоварва (както е при хипертония, но причините могат да са и други - физическо обременяване, спорт, други заболявания) първата реакция е адаптационна и се изразява в удебеляване на стената (предимно преградата на сърцето или задната стена на камерата).
В началото това става за сметка на обема - кухината се увеличава. Но постепенно се появяват структурни промени - разрастват се мускулните влакна и колагенът. Така се стига до хипертрофията на лявата камера. Това е стремежът на организма да се справи сам с натоварването и стреса върху сърцето и има известен компенсаторен характер. Но ако не се вземат адекватни мерки, хипертрофията продължава и се оформя вече като отделна болест, което увеличава риска от усложнения.
Честотата на левокамерна хипертрофия при болните с високо артериално налягане е значителна, но зависи от много фактори: възраст, пол, наднормено тегло, начин на живот и лечение. При мъжете честотата е от 10 до 30 %, при жените е по-малко. Доказано е, че при хората с наднормено тегло и при по-възрастните хипертоници страданието е по-често. Неконтролираната и нелекуваната хипертония също причинява левокамерна хипертрофия.

Какви са рисковете, свързани с нея?

• Най-честа е аритмията (предимно екстрасистоли, изхождащи от лявата камера).
• Друг важен риск е намаленият резерв на собственото сърдечно кръвообращение (кръвоснабдяването не съответства на увеличената мускулна маса). Това причинява исхемична болест на сърцето.
• Трети риск е намаленото пълнене с кръв на лявата камера. Това се обуславя от намаления контрактилитет на мускула и отслабената помпена функция. Именно сърдечната недостатъчност се дължи на това (тя е по типа на застойна сърдечна недостатъчност).

Важно е по-ранното откриване на и своевременното адекватно лечение

Необходим е правилен подбор на медикамент. Подходящи са няколко групи медикаменти: бетаблокери (дилатроид, корвитол, беталок и т.н.), но те са с ограничено приложение при възрастни.
Калциевите антагонисти (верапамил, престарици) - повлияващи хипертонията ритъмните нарушения и левокамерната хипертрофия.
Диуретиците (особено добър е тертензиф SR - без диуретично действие, подходящ при възрастни).
Медикаментите, повлияващи метаболизма на сърдечните клетки и кръвоносните съдове на сърцето, са медикамент на избор в днешно време (например предуктил MR).
За контрол на левокамерната хипертрофия препоръчваме периодично проследяване на заболяването чрез електрокардиограма и ехография.
20.06.2013 г. / д-р Ани Георгиева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019