16.12.2019 година
1564339898.swf
Б
олежки
  9075  |   0  
Дифузна гуша
Струмата е нарастване, изпъкване на щитовидната жлеза, което понякога е толкова изразено, че шията се деформира. Гушата е дифузна, когато жлезата е мека при опипване и равномерно увеличена. Понякога се установява единична подутина (възел) без общо уголемяване на жлезата (възлеста или нодозна гуша). Възлите обикновено са доброкачествени тумори или кисти и могат да бъдат повече от един. Многовъзлестите гуши не са толкова опасни, колкото единичният бързо нарастващ възел В 5% от хората с такъв възел се установява рак на щитовидната жлеза.
Струмата най-често се дължи на йоден дефицит. Йодът е микроелемент, който участва в синтеза на хормоните на щитовидната жлеза и чрез тях във всички обменни процеси в организма. Йодът се набавя чрез храната и питейната вода. Когато организмът приема недостатъчно количество йод с храната, щтитовидната жлеза полага огромни усилия да компенсира ниското съдържание на йод в диетата, за да осигури достатъчен синтез на хормони. Тези усилия на жлезата водят до нейното увеличаване и до появата на въпросната дифузна гуша.
Замърсители на околната и работната среда също може да предизвикат нейната поява. Някои органични разтворители, сяросъдържащи съединения, ароматни въглеводороди са в състояние да блокират синтеза на тиреоидните хормони и по този начин да предизвикат вторичен йоден дефицид.
Използването на йодирана сол предпазва от струма, а лечението се провежда с щитовидни хормони (L-thyrohine).
Дифузната гуша, ако не е голяма, подлежи на лекарско наблюдение поне веднъж годишно. Когато възелът нараства въпреки лечението, трябва да бъде опериран. Многовъзлестите големи струми, които притискат съседните органи, също се отстраняват хирургически.
12.02.2013 г. / д-р Емил Георгиев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019