01.03.2021 година
1564339898.swf
Б
олежки
  9262  |   1  
Пристъпите от аритмия
От 7 години получавам по няколко пристъпа месечно, лекувам се, но аритмията изчезва за малко време. Непрекъснато вземам кордарон, но напоследък пулсът ми спадна на 45/мин и не се чувствам добре Как да се лекувам?
М.П., на 74 г. от Вр.


За лечението на пристъпната аритмия има много начини: медикаментозно, чрез електрошок, поставяне на изкуствен водач на сърдечния ритъм (пес мейкър). Изборът на лечение се осъществява от личния лекар и лекуващия кардиолог. Вземат се под внимание: възраст, какво е основното заболяване, има ли сърдечна недостатъчност, какви други хронични заболявания има. В някои случаи се взема решение да не се прави корекция на ритъмното нарушение (например при много възрастни и относително добра сърдечна дейност).
Винаги се започва с определен медикамент. В хода на лечението се прави оценка на ефекта: колко често се появява пристъпът, каква е продължителността, как се понася и т.н. Ако има подобрение, лечението продължава, като се определя схема на лечение в междупристъпния период с намалена поддържа доза, но непрекъснато! Вземат се под внимание и някои важни фактори. Голямо значение има възрастта: нормално със стареенето, честотата на сърдечната дейност се забавя около 60/мин. Ако се налага вземане и на друг медикамент (например за лечение на хипертонията, както е при вас, съществува опасност от допълнително заболяване на пулса. Нещо много важно: лекуващите се продължително с противоритъмни средства трябва да правят по-често контролна електрокардиограма (по нея се отчитат някои промени поради медикамента, което е особено важно за тези, при които е регистриран сърдечен блок).
Питате, какви изследвания трябва да направите. Ако нямате особено добър ефект от лечението досега, а също и поради доста забавения ви пулс, уместно е да направите Холтерово изследване. Ако информацията не е достатъчна, може да се направи електрофизиологично изследване на проводната система на сърцето (без кръвна методика). Изследването уточнява вида на аритмията и кой медикамент е най-подходящ. Но въпросът за изследването се решава от кардиолога.

Нашият съвет:

Без да променяте сам назначеното ви изследване, направете едно самонаблюдение: честота на пулса, кръвното налягане, какви оплаквания имате във връзка с бавния пулс (виене на свят, нарушено равновесие, сърдечна болка, прилошаване, особено краткотрайна загуба на съзнание). С тези данни посетете личния лекар и кардиолога, те ще направят преоценката на лечението ви.
16.12.2011 г. / д-р Анна Атанасова
Най-четеното в "Болежки"
Коментари (1)
Коментари От: Donka Ivanova  17:01  сряда, 1 август 2012 г.Докладвай обиден коментар 
Pulsa mi e 52 udara v minuta pri uslovie che pia KONKOR 5 mg.Zabavenia puls vredi li po niakakav nachin na sarceto.Predi da mi go izpichat imah sarcebiene i useshah neshto kato magdene no sega sam dobre pritesniavame samo pulsa.
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021