01.03.2021 година
1564339898.swf
Б
олежки
  10100  |   0  
Как да помогнем при епилептичен припадък?
Епилепсията е хроническа болест и се обуславя от увреждане на главния мозък. Болестта може да се изявява с големи епилептични припадъци с гърчове и с малки припадъци, без гърчове. При големите епилептични припадъци болният внезапно губи съзнание и пада като подкосен, като понякога, ако е прав, може да се нарани. Появяват се гърчове по цялото тяло, езикът често се прехапва, появява се пяна на устата, понякога се изпускат по голяма или малка нужда и др. Припадъкът трае 2-3 минути и постепенно болният идва в съзнание, но нищо не си спомня, т.е. има амнезия за станалото. След пристъпа може да заспи за около два часа или да настъпи възбуда, понякога с агресивни действия. Малките епилептични припадъци се срещат най-често при децата и се проявяват с краткотрайна загуба на съзнанието (за секунди), без припадък и други прояви.

Епилепсията е два вида:
симптоматична, при която причината е известна и генуинна – с неясна причина. Поради това честа причина за големите епилептични припадъци могат да са: черепно-мозъчни травми, тумори на мозъка, менингити, енцефалити, абсцеси на мозъка, атеросклероза, хипертонична болест, инсулт, топлинен и слънчев удар, различни интоксикации, инфекции и др. Оттук идват и различните наименования на епилепсията: травматична, съдова, алкохолна, детска, старческа, дневна, нощна и др. Възможно е да има и телевизионна епилепсия, при която рефлекторно се появяват епилептични припадъци при гледане на телевизия от близко разстояние и при слабо осветление.

Важно е да се знае,
че при епилептичен припадък, болният трябва да бъде предпазен от наранявания. Под главата му се слага възглавница или свита дреха. Всичко по него – дрехи и връзки се разкопчават. Между зъбите се слага кърпичка или парче плат, но никога лъжица или шпатула. Ако езикът е спаднал навътре, трябва да се издърпа навън, за да не се задуши. Главата се обръща настрани, за да изтича слюнката и пяната. Болният трябва да се остави на спокойствие и да се наблюдава, докато дойде в съзнание. Не трябва да се дават лекарства или да се пръска с вода. След припадъка болният трябва да се изследва, за да се уточни диагнозата и да се започне лечение. Имайте предвид, че епилепсията не е смъртоносна. Има достатъчно ефикасни медикаменти. Профилактиката при това заболяаване е особено важна. Трябва да се избягват напрежение, стресове, преумора, силен шум, алкохол и др., които предизвикват епилепсията и епилептичните припадъци.
10.11.2011 г. / д-р Кирил Танчев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021