10.12.2019 година
1564339898.swf
Б
олежки
  13654  |   0  
Гъбички по ноктите
Микозите на кожата и в частност на ноктите се причиняват от редица несъвършени гъбички (дерматомицети или дерматофити).

Какво знаем за тях?

Основната група патогенни гъбички са нишковидните. Те са безхлорофилни и за храненето си използват органични материи. Размножават се по безполов път с образуването на мицели и спори. Това е много мъчително и упорито заболяване. Някои го свързват с луксозния живот, тъй като гъбичките много често поразяват хората, които посещават сауни или басейни или яздят коне. Войниците и спортистите също са сред първите, които “хващат” заразата поради факта, че живеят в общи помещения. След бактериите гъбичките са най-разпространените микроорганизми по света. Познати са около 100 000 гъбички. Те са намерени дори и в ледниците на Антарктика. Откриват се навсякъде - в храната и в тялото на човека и дори в устната кухина, защото те не може да бъдат избегнати дори и при най-строга лична хигиена. Живеят при температура от 0 до 50 градуса, но се чувстват най-добре при 20-37 градуса. Вятърът, дъждът и птиците ги разпространяват навсякъде.
Според проучване у нас гъбички на стъпалата имат поне 38% от хората. При всеки четвърти от тях проблемите са по ноктите, а при останалите - между пръстите на краката.

Какви са характерните признаци на болестта?

Поразените нокътни плочки – по-често по краката, но и по ръцете, са неугледни на вид, груби, жълтеникави и трошливи. Поражението започва от периферията към основата. Заразата започва от 1-2 нокътя и постепенно обхваща всички нокти. Съпровожда се със сърбеж между пръстите на краката, който с времето се усилва и нищо не може да го потуши – нито хладка вода, нито пенатен крем, нито пудра. Засягането на един нокът с гъбички може да доведе до разпространението на процеса и по другите нокти, както и до възникване на рани и проблеми с косата, лигавиците, половите органи. При хора с намалени защитни функции заразата може да тръгне и по други области на тялото. Страдащите от диабет дори са заплашени с развитието на рани и усложнения, които могат да доведат и до ампутация на крайника.

Можем ли да се предпазим от заразата?

За да се предпазим, трябва да знаем как се предава заразата. Това става от човек на човек (например при ползване на общи джапанки), може да се прихванат от почвата или от животни. За да се предпазите от нашествието им, носете предимно памучни чорапи и качествени маратонки и обувки. За баня ползвайте индивидуални джапанки и кърпи. За предпазване може да се ползват и различни спрейове и дезинфектанти, продавани в аптеките.

Успешното лечение

Преди години при подобен проблем хирурзи са вадили ноктите на всички пръсти на краката, за да "изкоренят" заразата. Това обаче се оказало не само болезнено, но и опасно за проникване на други инфекции в организма. Сега се прилага локална терапия с мазила, която обаче невинаги помага, обясняват специалистите. Сред популярните средства са механично изпилване, третиране с йодна тинктура (и все пак – и хирургично отстраняване, когато се налага), плюс вътрешно приемане на препарати. Сред медикаментите, които се предлагат на фармацевтичния пазар у нас, са оратгул и гamisil, които показват по-висока степен на излекуване, отколкото итраконазола например. Сред модерните напоследък методи за лечение е т.нар. пулсова терапия. При нея от определен медикамент се пие в ударна доза за една седмица, а после до края на месеца се почива. През това време лекарството се натрупва в организма и действа.
14.07.2010 г. / д-р Янко ПОПОВ, д. м., дерматолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019