Кулинарни рецепти » Зимнина » Стерилизирани туршии

Зимнина:

Алжирска салата

Продукти: • 4 кг чушки червена Капия • 2 кг патладжани • 2 глави чесън • 2 връзки магданоз • 1 ч. ч. олио • 1/2 ч. ч. оцет • сол Начин на приготвяне: Почистените от семената, опечени и обелени чушки нарязваме на по-малки парченца. Опичаме патладжанит...

Ароматни зеленчуци

Продукти: • 2,5 кг корнишони • 1,5 кг карфиол • 1 кг дребни лукчета (арпаджик) • 1 кг моркови • 500 г зелен фасул • 1 с.л. черен пипер • 1 с.л. бахар • няколко дафинови листа • 1 л оцет За маринатата: (на 3 л вода) • 250 г захар • 150 г сол ...

Бърза туршия

Продукти: • 4 кг пиперки • 1 кг зелени доматчета • 10-12 глави лук • 3 глави чесън • 3 глави карфиол • 500 г бамя • няколко люти чушлета • магданоз За саламурата: • 4 л вода • 1 л оцет • 5 к.ч. сол • дафинови листа • 10 листа от дюля или ви...

Гъби с вино

Продукти: • пресни гъби За бланширането: (на 2 л вода) • 1 ч.л. сол • 1 ч.л. лимонена киселина За заливката: • 1 л бяло вино • 1 л вода • 2 равни с.л. сол Начин на приготвяне: Бланшираме гъбите 8-10 минути в слабо подкислена и подсолена в...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 зърна черен пипер • 1-2 зърна бахар • 1 парче дафинов лист Начин на пр...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио • 1/2 ч.ч. сол • 1 ч.ч. захар Начин на приготвяне: Сваряваме мар...

Зелен боб туршия

Продукти: • 5 кг зелен боб • 1 л вода • 1 л оцет от 6% • 250 г сол • 100 г захар • 3 глави чесън • 3 връзки копър Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме боба. Смесваме го с останалите продукти и варим, докато омекне. Когато изстине подреждаме в бу...

Камби, пълнени с грозде

Продукти: • 4 кг камби • 1 кг моркови • 1 кг грозде • 1 глава целина с листата • 5-6 дафинови листа • парче хрян • 150 мл растително масло За маринатата: (на 1,5 л вода) • 1 л оцет • 200 г сол • 150 г захар • 150 г мед Начин на приготвяне: ...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапено семе • 80 мл оцет • 1 равна с.л. сол • 1 ч.л. захар Начин на приго...

Краставички с боровинки

Продукти: • 10 кг корнишони • корен хрян • 1 връзка копър • 5-6 цвята от копър • 4-5 малки листа от маточина • 5 стръка целина • 2,5 ч.ч. сол • ч.ч. оцет • ч.ч. недозрели червени боровинки • 4-5 щипки мащерка • 10-15 зърна черен пипер • 4-5 зърна бахар...

Краставички с лук

Продукти: • 2,5 кг корнишони • 2,5 кг кромид лук • 500 г червени чушки • листа от целина • копър, магданоз • 2-3 парчета хрян • 1,2 л оцет • 200 г сол • 200 г захар • зърна черен пипер Начин на приготвяне: Нарязваме краставичките на шайби. Обелв...

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, почистваме и нарязваме всички зеленчуци на дребно, оставяме ги в подходящ съд. Пор...

Късна цвеклова салата

Продукти: • 500 г червено цвекло • 500 г моркови • 1 кг картофи • 100 г лук • 1 глава чесън • 2 кг кисело зеле Начин на приготвяне: Обеленото цвекло варим 40 мин в подкиселена с оцет вода, за да си запази красивия цвят. Сваряваме остърганите моркови. Пр...

Люта македонска туршия

Продукти: • 9 кг домати • 500 г краставички • 600 г захар • 500 мл оцет • люти червени чушлета • черен пипер • синапено семе • сол Начин на приготвяне: Смиламе доматите и настъргваме краставичките. Сгъстяваме на огъня доматения сок при непрекъс...

Люти краставички

Продукти за 1–литров буркан: • 600 г дребни краставички • 1/2 глава лук • 1-2 люти чушки • 1-2 дафинови листа • копър • 3-4 зърна бахар • 5-6 зърна черен пипер • 2 ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 1 к.ч. оцет Начин на приготвяне: Измиваме краставичките...

Люти чушлета с домати

Продукти: • 1,5 кг люти чушлета • 5 кг домати • 1 ч. ч. олио • 1 к. ч. оцет • 1 к. ч. захар • 1 връзка магданоз (копър) • сол Начин на приготвяне: Измиваме и изрязваме върховете на дръжчиците на чушлетата. Доматите измиваме и смиламе или настъргваме на...

Маринован чесън

Продукти: • чесън За маринатата: (на 600 мл вода) • 400 мл сок от червено фреско грозде или касис • 50 г сол • 50 г захар Начин на приготвяне: Обелваме скилидките чесън и ги пускаме за 2 минути в гореща вода, а след това - в студена вода. Нареждаме ч...

Мариновани гъби с горчица

Продукти: • 2 кг гъби • 20 зърна черен пипер • 1-2 глави чесън • 3-4 дафинови листа За маринатата: • 2 ч.ч. вода • 2 ч.ч. оцет • 1 ч.ч. растително масло • 3 с.л. захар • 2 с.л. сол • 3 с.л. горчица Начин на приготвяне: Варим гъбите 20 ми...

Мариновани гъби с олио и лешници

Продукти: • 2 кг гъби • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. лешници • 2 връзки магданоз • 3 стръка копър • 4 с.л. сол • черен пипер Начин на приготвяне: Пържим гъбите в сгорещена мазнина 5-10 минути, след което поръсваме със солта. Подправяме с черен пипер на вкус. В...

Мариновани гъби с целина и моркови

Продукти: • 2 кг гъби • 4-5 резена целина • 4-5 моркова • 2 глави чесън • 2 л вода • 4 с.л. сол • 2-3 г лимонена киселина За марината: • 2 л вода • 1,5 ч.ч. оцет • 15 зърна червен пипер • 3 дафинови листа • 1 връзка копър /магданоз/ • 6 зърн...

Мариновани дюли

Продукти: • 7 кг дюли • 10 г карамфил • 5 г канела За маринатата: • 3 л вода • 2,5 кг захар • 2 л оцет Начин на приготвяне: Почистваме дюлите от мъха и ги измиваме. Нарязваме ги на резенчета и отстраняваме семенната част. Държим нарязаните дюли ...

Мариновани зелени доматчета

Продукти: • 4 кг зелени домати • 1 ч.ч. сол • 1ч.ч. захар За маринатата: • 5 връзки ситно нарязан копър • 1 глава чесън • 1 ч.ч. олио • 1 ч.ч. оцет Начин на приготвяне: Измиваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Слагаме ги в голяма плитка т...

Мариновани камби

Продукти: • 13 кг камби • 2 л вода • 1 л оцет • 3 с.л. олио • сол на вкус • 1 с.л. захар • 1-2 дафинови листа • черен пипер на зърна Начин на приготвяне: Изчистваме камбите от семенната част. Възвираме марината от изброените продукти и бланшир...

Мариновани краставички

Продукти: • 4,5 кг краставички – корнишони • 500 г лук • 10 броя цветници от копър • 1,6 л оцет • 200 г сол • 150 г захар • 20 г синапено семе • зърна черен пипер • зърна бахар Начин на приготвяне: Измиваме корнишоните и ги накисваме в студена вода...

напред
Начало