Кулинарни рецепти » Десерти » Кремове и мусове

Десерти:

Анушабур

Продукти: (за 8 порции) • 500 г жито • 1 и 1/2 ч. ч. пудра захар • 1 ч. ч. едро счукани орехи • 1 к. ч. обелени бадеми • 1 к. ч. фъстъци • 50 г стафиди • 1 к. ч. нарязани плодове от сладко от смокини Начин на приготвяне: Изчистеното жито варим с 2 л вод...

Ашоре

Продукти: (за 4 порции) • 400 г чукано жито • 200 г кристална захар • 50 г орехови ядки • 1 с.л. нишесте • 100 г стафиди • 1 ч.л. розова вода • 2 с.л. пудра захар • канела Начин на приготвяне: Почистваме и добре измиваме житото. Заливаме го с вода и ...

Баварски крем с плодов нектар

Продукти: • 1 бутилка плодов нектар по избор • 1 ч.ч. кристална захар • 1 с.л. ром • 2 с.л. желатин • 1 ч.ч. сметана • 2 с.л. пудра захар За гарниране: • 1 ч.ч. сметана • 2 с.л. захар Начин на приготвяне: Кристалната захар заливаме с 1 ч.ч. го...

Бадемов крем

Продукти: (за 4 порции) • 400 г подсладена сметана • 100 г стафиди • 75 г бадеми • 3 жълтъка • 2 с.л. захар • 3 с.л. коняк или ром • настърганата кора от 1 лимон • 1 ванилия Начин на приготвяне: Измиваме стафидите, заливаме ги с коняка и ги оставяме ...

Бадемов крем с вишнев сок

Продукти: (за 4 порции) • 100 г бадемови бисквити • 250 г извара • 100 г сметана • 100 г пудра захар • 1 ванилия • 100 г консервирани или пресни вишни • 1 щипка канела • 1 лимон • 1 с.л. настърган шоколад Начин на приготвяне: Натрошаваме бисквитит...

Берлински крем

Продукти: • 1 л прясно мляко • 250 г захар • 6 жълтъка • 12 листа желатин • 1 л разбита сметана • 1 ч.л ликьор по избор Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с малко студено мляко, а останалото сваряваме със захарта. Към свареното мляко прибавяме на т...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта и лимоновата кора, изрязана като спирала. Изчакваме да изстине и изваждаме кора...

Бърз яйчен десерт

Продукти: • 4 яйца • 2 с.л. пудра захар • 4 с.л. брашно • 1 ванилия • 1 с.л. счукани орехови ядки • 1 к.ч. прясно мляко • 1 щипка настъргана лимонова кора • лимонов сок • пудра захар за поръсване • изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране ...

Бяло сладко

Продукти: • 1 кг захар • 1,250 л вода /6 ч.ч./ • 1 лимон • 1 ванилия Начин на приготвяне: Варим водата със захарта до сгъстяване. Когато пуснем капка от сгъстения сироп в студена вода и капката не се разлее, сиропът е готов. Добавяме изцедения и прецеден лим...

Ванилен крем с извара

Продукти: • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. захар • 1 яйце • 400 г извара • 40 г нишесте • 1-2 ванилии Начин на приготвяне: Разбиваме изварата с част от захарта и част от млякото. Смесваме нишестето с жълтъка, ванилията останалите захар и мляко. Варим на ог...

Ванилен крем с какаов сос

Продукти: • 3 яйца • 100 г нишесте • 1 л прясно мляко • 1 непълна ч.ч. кристална захар • 1 к.ч. пудра захар За соса: • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. захар • 2 с.л. какао • 1 с.л. брашно Начин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и...

Винен крем с ягоди

Продукти: (за 3 порции) • 2 ч.ч. десертно бяло вино • 8 с.л. захар • 1 с.л. нишесте • 1 жълтък • 300 г почистени, добре узрели и здрави ягоди • 1 ванилия • 3-4 с.л. сметана • 2 с.л. пудра захар за сметаната Начин на приготвяне: Загряваме виното до за...

Винена пяна

Продукти: • 150 мл бяло вино • 1 жълтък • 1 яйце • 40 г захар • лимонена кора Начин на приготвяне: Разбиваме жълтъка и цялото яйце заедно със захарта в керамичен или порцеланов съд. Прибавяме виното и ситно настърганата лимонена кора и продължаваме да разб...

Гергьовско жито

Продукти: • 400 г грухана пшеница • 200 г захар • 100 г стафиди • 20 г нишесте • 25 г пудра захар • 1 ч.л. канела • 50 г орехови ядки Начин на приготвяне: Варим житото на тих огън, докато омекне, след това го пасираме на каша, в която слагаме захарта, ...

Грис фламери

Продукти: • 1 л сварено и прецедено прясно мляко • 4 с.л. кристална захар • 4 с.л. грис • 1 щипка сол • 1 ч.ч. сметана • 1 с.л. пудра захар • 2 с.л. плодове от сладко • 2 с.л. ром /или коняк/ Начин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сладкото от си...

Грис халва

Продукти: (за 8 порции) • 200 г грис • 1 пакетче краве масло • 2 1/2 ч.ч. кристална захар • 4 с.л. смлени орехови ядки • 4 с.л. стафиди • 1 ванилия • канела • пудра захар Начин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилия...

Грис халва /постна/

Продукти: • 1 ч.ч. олио • 2 ч.ч. грис • 3 ч.ч. захар • 4 ч.ч. вода • 1 ванилия • 1 с.л. ром • сладко от портокалови кори • настъргана кора от лимон Начин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и пържим гриса до поруменяване. Изсипваме в плитка тавичка ...

Грис-халва с карамел

Продукти: • 4 ч.ч. прясно мляко • 250 г грис • 250 г захар • 150 г краве масло • 50 г стафиди • сокът и кората от 1 портокал Начин на приготвяне: Карамелизираме захарта на слаб огън, като непрекъснато бъркаме. Сипваме врящото мляко и продължаваме да бърк...

Двуцветен мус

Продукти: За белия мус: • 180 г бял шоколад • 2 с.л. масло • 1 с.л. ром • 1 к.ч. разбита сметана За кафявия мус: • 150 г черен (натурален) шоколад • 2 с.л. ром • 2 яйца • 1 к.ч. разбита сметана Начин на приготвяне: Разтопяваме на водн...

Десерт без захар

Продукти: (за 4 порции) • 100 г стафиди • 2 ч.ч. прясно мляко • 3 с.л. грис • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме стафидите. Заливаме ги с млякото и ги оставяме да киснат около 1 час, докато набъбнат, след което слагаме на огъня. Когато мл...

Десерт с грис и ванилов сос

Продукти: (за 4 порции) • 3 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. захар • 1 ч.ч. грис • 2 с.л. какао • 1 щипка канела За соса: • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 ч.ч. захар • 4 с.л. нишесте • 1 ванилия Начин на приготвяне: Сипваме млякото в дълбок съд, прибав...

Желе от вишни

Продукти: (за 4 порции) • 1 кг вишни • 550 г захар • 50 г желатин • 1 ч.ч. бяло вино • 1 щипка винена киселина Начин на приготвяне: Измиваме вишните и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги заедно със захарта в 1 л вода, след което ги отцеждаме. Към гор...

Желе от консервирани плодове

Продукти: • 1 л вода • 500 г захар • 60 г желатин • 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино • 1 лимон • 150 г каймак, подсладен с 50 г захар • 1 кг плодове от различни компоти, предварително смесени Начин на приготвяне: Накисваме желатина във водата за около 30 мин....

Желиран крем с кисело мляко

Продукти: (за 6 порции) • 2 кофички кисело мляко • 200 г захар • сокът и кората от 1 лимон • 2 с.л. желатин • 100 г орехови ядки • 50 г стафиди Начин на приготвяне: Сипваме захарта към киселото мляко и разбиваме много добре. Прибавяме лимоновия сок и сит...

напред
Начало