• 200 г брашно
• 50 г грис
• 1 пакетче краве масло
• 2 жълтъка
• 150 мл вода
• 10 г мая
• 1 щипка сол
• 1 ч.ч. олио
За сиропа:
• 1 кг захар
• 500 мл вода
• сокът от 1 лимон
• 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в малко хладка вода и я смесваме с брашното. Постепенно прибавяме захарта, водата, жълтъците, маслото и солта. Омесваме средно твърдо тесто.
Правим от тестото топчета, колкото орех, които оформяме като фурмички. Слагаме топчетата в сито, поръсваме ги с грис и леко ги разтръскваме в ситото, за да станат фурмичките грапави. После ги пържим в сгорещеното олио, докато порозовеят, като периодично ги обръщаме. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат.
Заливаме студените сладкишчета с горещ сироп, който сме приготвили от водата, захарта, лимоновия сок и ванилията.