Кулинарни рецепти » Маковец

 Маковец
(Полша)

Продукти:

• 250 г смляно маково семе
• 1 1/2 ч.ч. захарен сироп (или подсладено прясно мляко)
• 50 г стафиди
• 50 г орехи
• 15 г захаросани плодове
• 2 с.л. ром
• сухари

Начин на приготвяне:

Заливаме маковите семена с част от врелия сироп (или подсладеното мляко) и месим, така че да получим еластично тесто. Прибавяме накиснатите и отцедени стафиди, счуканите орехи и ситно нарязаните захаросани плодове. Поръсваме рома и омесваме отново.

Покриваме дъното на стъклен съд със сухар, напоен в захарния сироп (прясното мляко), отгоре разстиламе маков крем и отново нареждаме сухари. Продължаваме така, докато свърши маковия крем, като последният слой трябва да е от крем.

Държим сладкиша продължително време на студено преди да го сервираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Начало