Кулинарни рецепти » Козунак със семена и ядки

 Козунак със семена и ядки

Продукти:

• 1 кг бяло фино брашно
• 250 г краве масло
• 2 ч.ч. прясно мляко
• 1 ч.ч. стафиди
• 2 пакетчета суха мая
• 10 жълтъка
• 4 с.л. сусам
• 4 с.л. обелено сурово тиквено семе
• 4 с.л. нарязани на люспи сурови обелени бадеми
• яйце за намазване
• 1 парченце портокалова кора
• 1 ванилия
• захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Замесваме квасец от маята, малко хладко мляко, малко брашно и 1 ч.л. захар по описания вече начин. Покриваме съда и оставяме квасеца половин час да втаса. Пресяваме брашното, правим му в средата кладенче и в него изсипваме изброените продукти и квасеца. Захарта слагаме на вкус, може да употребим и кафява захар, която е по-ароматна. Подправяме с ванилиите и настърганата лимонова кора. Измесваме гладко тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме да втасва.

Щом тестото удвои обема си, го разделяме на две части, които оформяме като венец или като плитки. Слагяме ги в намаслена по-голяма тава и тогава слагаме в тях бадемите, стафидите и тиквените семки. Оставяме козунаците повторно да втасат около 1 час, намазваме с яйцето, което сме разбили с малко захар и наръсваме със сусама.

Печем първоначално в загрята силна фурна, после намаляваме степента и довършваме на умерена температура, докато козунаците придобият леко кафеникав цвят.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Панирано кисело мляко

Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...

Начало