• 600 г брашно
• 20 г мая за хляб
• 2 щипки сол
• 2 с.л. олио
• 2 пълни с.л. свинска мас
• 100 г краве масло
• 1 яйце
• пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Размиваме маята в 100 мл вода, 1 щипка сол и 1 с.л. брашно. Оставяме я да втаса и след като бухне, добавяме още 1 ч.ч. вода и 1 с.л олио. Сипваме 500 г брашно, замесваме меко тесто и го оставяме на топло да втаса.
Отделно приготвяме смес от 1 с.л. разтопена мас и 1 с.л. олио. Потапяме пръстите си в тази смес, късаме от втасалото тесто топчета с големината на орех и ги нареждаме едно до друго в обилно намаслена тавичка. Леко притискаме с ръце наредените милинки и ги оставяме още 30 мин на топло, за да втасат.
Смесваме останалото масло с разбитото яйце, разтопените мас и масло, 1 с.л. вода и 1 щипка сол. Разбъркваме и заливаме втасалите милинки с тази смес. Оставяме милинките да престоят 15 мин в заливката и ги печем в силна фурна, докато почервенеят. Преди поднасяне поръсваме с пудра захар.