Кулинарни рецепти » Коледна медена пита

 Коледна медена пита

Продукти:

• 4 ч.ч. брашно
• 1 ч.ч. мед
• 1 ч.ч. захар
• 2 ч.ч. едро нарязани бадеми или орехи
• 1 ч.л. канела
• 1 ч.л. смлян карамфил
• 1 щипка сол
• 1 ч.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

Разбъркваме яйцата и захарта до побеляване. Добавяме меда, канелата, карамфила, солта и содата, като продължаваме да бъркаме много старателно. Постепенно сипваме брашното и месим интензивно, докато получим еластично брашно.

Разстиламе готовото тесто върху набрашнена метална повърхност, заглаждаме го отгоре и поръсваме ядките. Печем 35-40 мин при температура 200-220°С.

Изчакваме готовата питка да поизстине и я нарязваме на квадратчета или правоъгълници. Тази пита можем да приготвим няколко седмици преди Коледа и да я съхраняваме в плътно затворена кутия.

Автор: Виолета Драгова

Представяме Ви:

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Брюкселска супа с гъби

Продукти: (за 4 порции) • 500 г гъби • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 1 с.л. брашно • 1 л месен бульон • 1 к.ч. сметана • 2 твърдо сварени яйца • 1 с.л. ситно нарязан магданоз ...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Начало