18.10.2017 година
Б
аници и пити » Месни и зеленчукови баници
  76  |   0  
Попареник
Продукти:

• 400 г брашно
• 200 мл вода
• 1 ч.л. сол

За плънката:

• 4-5 големи глави лук
• 4 яйца
• 250 г сирене
• 150 мл олио
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• сол на вкус

За намазване:

• 1 яйце
• 2-3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

В сгорещеното олио задушаваме нарязания на тънки филийки лук с малко водичка, докато омекне. Сваляме го от огъня и след като поизстине, добавяме натрошеното сирене, яйцата, солта и малко хлебна сода, разтворена във водичка.

От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме две дебели кори (според големината на тавата), като едната е по-голяма. От останалото тесто разточваме тънки кори, леко ги подсушаваме на печката и след това ги натрошаваме.

В намазана с олио тава слагаме по-голямата дебела кора, като с ръце издърпваме краищата й по стените на тавата. Върху нея сипваме натрошени тънки кори и заливаме с плънка. Отгоре пак натрошени кори и върху тях плънка – така редуваме общо 3 пъти.

След последния ред плънка покриваме с втората дебела кора и с пръсти прищипваме краищата на двете дебели кори. Отгоре намазваме с 1 яйце, разбито с малко водичка и олио. Изпичаме баницата в умерена фурна.

Попареникът става и с готови кори, а вместо лук може да сложим 2-3 стръка праз в плънката.
12.10.2017 г. / Радина Стоева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017