14.12.2018 година
Я
стия с риба » Ястия на фурна
  15  |   0  
Никулденски гювеч
Продукти:

• около 1,5 кг шаран
• 5 големи цели стръка праз
• 1 средна глава целина
• 1 връзка целина – стръкове с листата
• 5 с.л. олио
• 10 зърна черен пипер
• 6 средни домата или 2 ч.ч. доматен сок
• 1 ч.л. червен пипер
• 1/2 ч.л. черен пипер
• 1 лимон
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и нарязваме шарана на филийки, широки 2 пръста. Посоляваме и наръсваме със сока от половината лимон и смления черен пипер.

Всеки стрък праз срязваме на две по дължина и нарязваме на парченца. Задушаваме го в олиото под капак, а като остане на мазнина, добавяме нарязаната на кубчета глава целина, ситно нарязаните стръкове целина, обелените и нарязани дребно домати.

Когато и те се задушат, подправяме с червения пипер, сол на вкус, зърната черен пипер. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода и оставяме сместа да се вари на огъня, докато зеленчуците омекнат.

Изсипваме всичко в тавичка, а отгоре нареждаме филийките шаран. Печем ястието в силна фурна, като при нужда доливаме топла вода. Когато рибата се запече от едната страна, обръщаме филийките.

Нарязваме кората на изцедения лимон на 3-4 парчета и я прибавяме към зеленчуците. Запичаме гювеча, докато остане малко сос. При поднасяне върху всяка филийка шаран поставяме по 1 кръгче обелен лимон.
06.12.2018 г. / Желязка Панделиева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2018