Кулинарни рецепти » Никулденски гювеч

 Никулденски гювеч

Продукти:

• около 1,5 кг шаран
• 5 големи цели стръка праз
• 1 средна глава целина
• 1 връзка целина – стръкове с листата
• 5 с.л. олио
• 10 зърна черен пипер
• 6 средни домата или 2 ч.ч. доматен сок
• 1 ч.л. червен пипер
• 1/2 ч.л. черен пипер
• 1 лимон
• сол

Начин на приготвяне:

Почистваме, измиваме и нарязваме шарана на филийки, широки 2 пръста. Посоляваме и наръсваме със сока от половината лимон и смления черен пипер.

Всеки стрък праз срязваме на две по дължина и нарязваме на парченца. Задушаваме го в олиото под капак, а като остане на мазнина, добавяме нарязаната на кубчета глава целина, ситно нарязаните стръкове целина, обелените и нарязани дребно домати.

Когато и те се задушат, подправяме с червения пипер, сол на вкус, зърната черен пипер. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода и оставяме сместа да се вари на огъня, докато зеленчуците омекнат.

Изсипваме всичко в тавичка, а отгоре нареждаме филийките шаран. Печем ястието в силна фурна, като при нужда доливаме топла вода. Когато рибата се запече от едната страна, обръщаме филийките.

Нарязваме кората на изцедения лимон на 3-4 парчета и я прибавяме към зеленчуците. Запичаме гювеча, докато остане малко сос. При поднасяне върху всяка филийка шаран поставяме по 1 кръгче обелен лимон.

Автор: Желязка Панделиева

Представяме Ви:

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Начало