Кулинарни рецепти » Фрикасе от пуйка

 Фрикасе от пуйка

Продукти: (за 12-16 порции)

• 1 пуйка с дреболиите
• 1 ч.ч. ориз
• 5-6 гъби
• 100-150 г телешка кайма
• 1 тънко резенче сланина
• 1 глава лук
• 1 морков
• 1 с.л. стафиди
• 1 ябълка
• 2 филии сух бял хляб
• 2-3 с.л. олио
• 60 г краве масло
• 2-3 с.л. брашно
• 2 яйца
• 1 ч.ч. прясно мляко
• настъргана кора и сок от 1 лимон
• магданоз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Сваряваме почистените птичи дреболии в подсолена вода и ги нарязваме на малки парченца.

Сгорещяваме олиото и задушаваме в него ситно нарязаните лук и морков и сварените дреболии. Прибавяме ориза и го задушаваме до прозрачност. Прибавяме нарязаната на ивички сланина, каймата, стафидите, настърганата ябълка и 3-4 с.л. бульон от дреболиите. Отстраняваме сместа от огъня и поръсваме със ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус.

С тази смес пълним коремната кухина на почистената и измита птица. Зашиваме коремния отвор и пущаме птицата да се вари в подходящ съд с вряща подсолена вода, към която сме прибавили малко олио. Варим в продължение на 2 - 2 1/2 часа и изваждаме пуйката.

Отстраняваме конците и внимателно изваждаме плънката. Обелваме кожата на птицата, смиламе я и я прибавяме към плънката. Нарязваме месото на кубчета и го разпределяме по чиниите за сервиране, така че във всяка чиния да има и бяло месо.

Правим светла запръжка от брашното и сгорещеното масло, разреждаме с охладения и обезмаслен бульон. Кипваме получения сос, отстранявамего от огъня и го застройваме с разбития в млякото яйчен жълтък. Подправяме соса на вкус със сол, кората и сока от лимона. Преди поднасяме заливаме месото с приготвения сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пържоли по сръбски

Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Начало