Кулинарни рецепти » Свинско печено с грозде

 Свинско печено с грозде

Продукти: (за 6-8 порции)

• 1,5 кг свинско (каре или от врата)
• 400 г бяло грозде
• 50 мл гроздова ракия
• 1 стрък розмарин
• 1 дафинов лист
• 2-3 скилидки чесън
• 1 глава лук
• 1 с.л. олио или зехтин
• зеленчуков бульон (може и от кубче)
• 1 ч.л. царевично брашно
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Оронваме гроздето, на половината зърна махаме семките, на другата половина изцеждаме сока.

Измитото парче месо завръзваме с дебел конец и го намазваме с олиото (зехтина). Слагаме го в по-висока тавичка за печене заедно с целите скилидки чесън, нарязаната на четири глава лук, розмарина, дафиновия лист. Печем го в предварително загрята на 180°С фурна 5-6 минути, след това намаляваме на 170°С и задушаваме около час. Периодично поливаме с горещ бульон.

Вадим ароматните треви и мазнината от печенето, увеличаваме фурната на 200°С, заливаме с гроздовия сок и ракията, посоляваме и наръсваме с черен пипер. Продължаваме задушаването около половин час, като периодично поливаме със сока, който месото си пуска. Около 10 минути преди края на печенето прибавяме гроздовите зърна. Изваждаме месото, завиваме го хубаво в два пласта фолио и го държим на топло място.

Зрънцата грозде внимателно слагаме в гевгир, за да се отцедят, а сокът, който се е получил при печенето, пресипваме в малка тенджерка. Ако е много рядък, оставяме го да поизври, ако е гъст - разреждаме с малко бульон. Размиваме царевичното брашно с 2 с.л. вода на гладка кашичка, изсипваме я при соса и с непрекъснато бъркане сгъстяваме на слаб котлон. Прибавяме гроздовите зърна, леко затопляме и сваляме соса от котлона.

Отстраняваме конеца от свинското, нарязваме го на филийки, аранжираме го в плитко бюдо и го заливаме със соса.

Автор: Елеонора Владимирова

Представяме Ви:

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Желирана пъстърва

Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Начало