Кулинарни рецепти » Заек в пикантен сос

 Заек в пикантен сос
(Унгария)

Продукти: (за 4 порции)

• задната половина на 1 заек
• 30 г мас
• 30 г сланина
• 1 ч.ч. заквасена сметана
• 3 с.л. брашно
• 1-2 с.л. захар
• сол

За маринатата:

• 300 мл червено вино
• сокът от половин лимон
• 1 дафинов лист
• 1 морков (нарязан на кръгчета)
• 8-10 зрънца черен пипер
• 1 щипка захар
• магданоз, сол

Начин на приготвяне:

Изчистваме заека и го слагаме за 1 нощ в марината, приготвена от изброените продукти.

На другия ден го измиваме, натриваме със сол, шпековаме със сланината и го слагаме в тавичка със сгорещена мас. Наливаме малко от маринатата и печем в умерена фурна, като по време на печенето поливаме заека със сос и марината.

Когато месото е почти омекнало сипваме разбитата с брашното сметана и допичаме.

Изваждаме готовия заек, а към соса добавяме остатъка от маринатата. Сипваме също така карамелизираната захар, варим още 5-6 мин и пресоваме готовия сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бабиният козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Тиквички с праз

Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Начало