Кулинарни рецепти » Мусака по гръцки

 Мусака по гръцки

Продукти: (за 5-6 порции)

• 400-500 г кайма
• 150 г пушени гърди
• 7-8 моркова
• 2 патладжана
• 150 г керевиз
• 10-12 гъби
• 1 домат
• 500 г картофи
• 1 глава лук
• 2 с.л. разтопено краве масло
• 2-3 с.л. олио
• 1 к.ч. прясно мляко
• 2 с.л. галета
• червен и черен пипер
• магданоз, сол

Начин на приготвяне:

Обелваме картофите и ги сваряваме в малко подсолена вода. Намачкваме ги заедно с разтопеното, но охладено, масло и млякото. Обелваме патлажаните, нарязваме ги на филии, посоляваме и ги оставяме да се отцедят от горчивия сок.

Прекарваме каймата заедно с почистените моркови, керевиз и лук през месомелачка и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме настъргания домат, ситно нарязания магданоз, червен и черен пипер, сол на вкус, а след 5-6 мин и нарязаните гъби. Задушаваме още 10 мин.

Разстиламе картофеното пюре в намаслена и поръсена с галета тавичка. Върху пюрето разстиламе задушената смес от кайма и зеленчуци, а върху нея нареждаме филийките от патладжани. Отгоре покриваме с тънки филийки от пушените гърди. Поръсваме ястието с галета и печем в умерена фурна 20-30 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Стерилизирана парена туршия

Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...

Сладки с извара

Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...

Печени свински джоланчета

Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Начало