Кулинарни рецепти » Сарми с липови листа

 Сарми с липови листа

Продукти: (за 4 порции)

• 30-40 млади свежи липови листа
• 2 връзки пресен лук
• 1 к.ч. ориз
• 1 к.ч. олио
• 1 бучка /колкото орех/ краве масло
• магданоз, копър, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме обилно с хладка вода липовите листа и ако са твърди, леко ги попарваме.

Нарязваме лука на ситно заедно с листата и го запържваме в сгорещената мазнина. Когато стане златист, прибавяме почистения и измит ориз и също го запържваме.

Щом оризът стане прозрачен, наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме 5-6 мин. Отстраняваме от огъня, поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър и разбъркваме.

От тази смес увиваме в липовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън, докато оризът се свари напълно.

Заливаме готовите сарми с разтопеното масло. Поднасяме ги студени.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Коледна торта

Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Начало