16.01.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 5739 |  0 
За кухнята - с любов
За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е място не само за приготвяне и съхраняване на храната, но и уютното пространство, което обединява всички обитатели, подхранвайки обичта, разбирателството, търпението и взаимопомощта между тях.

Историята накратко

Кухнята в съвременния си вид съществува отскоро. В древна Гърция и древен Рим само богатите са имали собствени кухни (обикновено огромни помещения), бедните са готвели в обществени такива. До 18-и век единственият начин на загряване на храната е с помощта на огнище – открит огън или жарава. Това определя и архитектурата на кухнята. Огнището обикновено е в ниша в стената и над него е окачен на верига котел или друг голям метален съд. По това време липсва течаща вода – донасяли я от близкия извор или кладенец.
През 19-и век огнището се затваря с тухли, като се превръща в пещ с каменна плоча отгоре за готвене. Този начин на готвене е свързан с много дим и опушване на стените.
През първата половина на 20-и век в България е много популярна, особено по селата, печката тип „циганска любов“. Тя работи с дърва и въглища, а димът се отвежда навън през комин с помощта на кюнци. Печката служи едновременно за отопление и за готвене.
С усъвършенстване на технологиите обликът на кухнята се променя изцяло. Печките стават профилирани - готварски и отоплителни. Някои работят на газ, други на нафта, трети на електричество, както и комбинирано.

Модерната „готварница“

Мебелни системи. Модерното кухненско обзавеждане се състои от мебелни системи, които се изграждат на модулен принцип. Така че към всеки тип помещение може да се подходи индивидуално – независимо дали разположението на кухненските шкафове е Г- или П-образно, дали има или не "готварско островче" (впрочем, последното е много практично и се комбинира успешно с къта за хранене). Понякога се налага да се преместят или отстранят стени (между кухнята и трапезарията, между кухнята и антрето). Те могат да бъдат заменени с плъзгащи се врати с височина, еднаква с тази на помещението, които са изработени от стъкло, пластмаса или дървесни плочи. Обширните пространства се преграждат чрез етажерки и затворени обеми за съхранение.

Кът за хранене

Той придава завършен вид на кухнята. Класическият вариант изисква повече свободно пространство. За всеки човек трябва да се предвиди част от плота на масата с дължина 65 см и широчина 40 см. Зад всеки стол се оставя свободна площ от 1 м. Ъглите за хранене като мебел се предпочитат, тъй като са по-компактни и осигуряват място за повече хора на по-малко пространство. Ако използвате кръгла маса, около нея също трябва да има свободен пояс с ширина 1 м за удобно разполагане и движение на столовете. Целта е да се открият оптималните пространствени решения, които спестяват място – изтеглящи се плотове, скрити под работните или въртящи се около хоризонтална ос, с възможност за прибиране към стената, както и барплот, който да се използва и като маса.

Кухненска техника

Докато приготвяте или консумирате храната и когато почиствате, не трябва да бъдете смущавани от много шумни или бавни домакински уреди.

Абсорбаторът
е не само атрактивен акцент в интериора на кухнята. Той прекарва замърсения въздух през филтрираща система и го връща пречистен обратно в помещението. По-ефективни са системите, които отвеждат изпаренията от готвенето директно в атмосферата. Нивото на шума при работата му не бива да превишава 50 децибела.

Съдомиялната машина
може изцяло да бъде скрита зад мебелен фронт, еднакъв с този на обемите за съхранение, а ако е в по-луксозно изпълнение, да се превърне в дизайнерски акцент (особено ако повърхностното покритие е от благородна стомана). На пазара се предлагат и модели с широчина 45 см, подходящи за малки кухни. Съвременните съдомиялни машини са безшумни, пестят електроенергия и вода.
Мивката. Изчислено е, че 60% от времето за приготвянето на храната се прекарва в кухнята. Тук на помощ идват големите работни плотове и коритата за миене, подвижните дъски за рязане и различните кухненски аксесоари. Най-лесни за поддържане са мивките от неръждаема стомана, тъй като по повърхността им не се задържат вода и нечистотии. При това могат да се вграждат в работния плот без фуги.

Работни плотове
Изборът им не бива да се определя от цената, а преди всичко от лекотата, с която се поддържат. Стандартните бели кухненски шкафове ще станат по-приветливи, ако им поставите работни плотове, имитиращи естествена дървесина. Подходящо допълнение към тях са откритите етажерки, окачени между шкафовете от втори ред, изработени от същия дървесен вид. Особен шик ще придадат подчертано дългите дръжки от благородна стомана, които могат да се използват дори за окачване на кърпи и други аксесоари.
Фронталните елементи. Старите вратички на кухненските шкафове могат да се изрисуват или да се лакират с разноцветен автоемайллак. Облицоването им пък със стоманена ламарина ще допринесе за ултрамодерния вид на кухнята. Профилираните надлепки са за любителите на битово-рустикалния стил.

Нишите
Изключителен декоративен ефект се постига при облицоване на стената между първия и втория ред кухненски шкафове с плочи, покрити с фолио, в цвят, контрастиращ на фронталните елементи, с метален ефект или със светещ панел.

Има думата фен-шуй

Мястото на кухнята е в най-отдалечения край на жилището
Най-доброто място за нея е във вътрешната част на дома - изберете достатъчно отдалечена стая в задната част на жилището, където да я разположите.

Никога в северозападния сектор
Тази позиция символизира мястото, където божествената енергия изтича от къщата. Особено негативна е тя за семейния „патриарх“, тъй като северозападният сектор представлява бащата. Но ако кухнята ви вече е на северозапад, можете поне да преместите печката, както и всичко, „създаващо“ огнена енергия, по-далеч от този сектор. Иначе стопанинът може да загуби работата си, да се влошат финансите му, дори да пострада здравословно. И още: поставите самовар (или някакъв подобен съд) пълен с Ян-вода (неподвижна вода) в северозападния ъгъл, което ще намали влиянието на енергията на огъня.
Поддържайте чистота и проветрявайте редовно
Ако готвите много, поставянето на абсорбатор ще подпомогне предпазването от натрупване на дим и миризми. Застоялите миризми водят до натрупване на негативна енергия и влияят върху късмета на домакините.

Далеч от тоалетната
Ако близо до кухнята ви е разположена тоалетна, дръжте вратата й винаги затворена. Ако пък тоалетната и печката са разположени една срещу друга, това ще окаже негативно въздействие както върху приготвянето на храната, така и върху семейството.

Скрийте кошчето за боклук
Кошчетата за боклук съдържат гниещи и ненужни отпадъци, излъчващи застояла и нежелана енергия. Изкарайте ги отвън или на терасата, далеч от кухнята. Монтирайте ги на вътрешната врата на кухненския шкаф.

Внимание - несъвместими елементи!
Във всяка кухня има вода и огън. Мивката, хладилникът и пералнята са представители на елемента вода, а печката, скарата и фурната - на елемента огън. Тяхната несъвместимост може да причини неприятности между членовете на семейството. Затова „огнените“ и „водните“ уреди трябва да са възможно раздалечени. Ако пък са поставени директно едни срещу други, това е още по-лошо.

„Не“ на приборите за еднократна употреба
Не използвайте прибори и съдове за еднократна употреба. Те програмират тенденция към спад на благосъстоянието в бъдеще. Създава се негативна енергия, възпрепятстваща семейните приходи. Десетте минути в повече, които ще загубите за измиването на съдовете, си заслужават труда.
21.09.2011 г. / арх. Таня Димитрова
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021