16.01.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 4431 |  0 
Вълшебството на ароматите
Всеизвестно е, че ароматите влияят на настроението, на здравословното състояние и на душевното равновесие. А това, че всеки мирис има свое място в дома, който му подхожда повече от всичко, се знае твърде малко. Да опитаме от огромния арсенал ароматни масла да изберем най-приятните и полезни за организма, а също и за нашия дом като цяло.
За да ухае винаги приятно в дома ни, използваме всевъзможни ароматизатори, които сега са в голямо разнообразие в магазините. Най-простият начин да се ароматизира помещението е да се налее вода в пулвелизатор, да се разтворят в нея няколко капки етерично масло и получената смес да се разпръсне във въздуха. Готовите пречистватели на въздуха също могат да станат източници на приятни аромати. Те имат специална пластина и ако върху нея се капне етерично массло, циркулиращият въздух ще бъде не само чист, но и с аромат.

Ароматно пътешествие

Ще започнем нашето пътешествие из дома с димяща ароматна пръчица от антрето. Тук трябва да присъства аромат, позволяващ да се усети топлината и спокойствието на дома. А за това ще подхожда масло от лимони и лимонова трева. Добри са и всякакви масла, получени от иглолистни растения. За най-активно средство се смята масло от чаено дърво, което притежава не само приятен мирис, но и силно антибактериално и антигъбично действие. Последното е важно, защото тук се налага да се посрещат различни хора.
Кухнята е “най-травматичното” място в жилището, където никой не е застрахован от изгаряния (тогава трябва да се използва масло от евкалипт). Уместна е употребата на такива масла, като бергамотовото, (регулира процеса на храносмилане) и лайка (използва се при стомашни разстройства).
В спалнята се съхранява спално бельо, което още в древността прибирали в чувалчета със сушена лавандула. Идеята е отлична, тъй като съвременните изследвания показват, че свежият аромат на лавандулата помага за спокоен и дълбок сън. Въобще можем да наречем лавандулата най-универсалното от всички ароматни средства. Масло от лавандула се прилага при простудни заболявания, включително бронхити и фарингити. С него се лекуват различни кожни болести: обриви, брадавици, лишеи, екземи. В съчетание с други масла, например от бергамот и лимон, то действа превъзходно при нервна умора, стрес, депресии и срещу главоболие.
Разбира се, в спалнята трябва да се усеща романтична атмосфера, която прекрасно се създава от етерично масло от иланг-иланг (много успешен афродизиак), считано за царя на чувствителността. В този план може да бъде полезен и ароматът на жасмин, роза, сандалово дърво.
Банята е най-подходящото място за етерични масла. Но тук тези ароматизатори се използват не толкова за приятния мирис, колкото като козметични и лечебни средства за кожата и косата. Така топлите бани, в които се съчетават успокояващи (жасминови, сандалово, лавандулово) с ободряващи (бергамотово, босилеково, шалфей) масла помагат да се свали нервното напрежение и нивото на стреса. Стандартната комбинация за такива случаи е следната: по две капки портокалово и бергамотово масло и по 5 капки лавандулово. Може да подберете за себе си подходяща смес, но общия обем масло не бива да превишава 10 капки на вана.
Работният кабинет - за да може този кът да създава творческо настроение и да повишава ефективността на труда, капнете няколко капки мускатова салвия или хвойново масло, но отчетете, че тяхното предозиране може да предизвика сънливост. Розмарин и мента обаче ще ви концентрират върху работата. Ако не можете да се преборите с нещо ново, за да станете по-уверени, използвайте аромат на босилек, кипарис или бергамот.
Ако в семейството има малки деца, има смисъл да се ароматизира и детската стая. Приятен, не много интензивен аромат ще създаде у детето усещане за защитеност и ще остави приятни спомени за детството за цял живот. Масло от лавандула или маточина, разпръснато във въздуха или по щорите на прозореца, ще направи вашия малък немирник по-уравновесен. Ако малчуганът е засегнат от някаква алергия, капка от лайково масло ще отслаби алергичните реакции, а евкалиптът и кипарисът облекчават протичането на простудни заболявания, характерни за зимния период. Още веднъж да напомним, че в сравнение с възрастните, концентрацията на ароматните масла за децата трябва да бъде намалена два пъти.
Ако сте собственици на голям апартамент, в него задължително има гостна, където се събирате с прятели и роднини по празници и семейни тържества. Значи и миризмите тук трябва да бъдат особени. Например, ако очаквате близки приятели, най-подходящ за случая ще бъде жасминът, създаващ атмосфера на чистота и откровеност. За голяма компания идеално ще подхожда портокалово масло, помагащо за свободно общуване и повдигане на настроението. А при желание да се повеселите от душа няма нищо по-добро от приятния аромат на сандалово, канелено или хвойново масло. Само не се престаравайте.

Няколко съвета за използване на ароматни масла:

Всеки месец внасяйте макар и малки изменения в състава на ароматите, тъй като привикването към миризмата намалява активността дори на най-ефективните комбинации.
• Ароматизирайте само някой отделни части от вашето жилище, за да се различават отчетливо ароматите. В противен случай ще получите не особено приятна смесица от миризми.
• Не рядко етеричните масла се използват в индивидуално подбрани съчетания. Не се препоръчва комбинирането на повече от три масла без помощ на специалист, иначе ефектът - както по мирис, така и по въздействие върху организма, ще се окаже далеч от желания.
• Особено прецизно трябва да се използват ароматите по време на бременност. В този случай не се препоръчва употребата на лавандулово и лайково масло. Противопоказни за бъдещата майка са и маслата от лаврово дърво, босилек, маточина, майорана, хвойна, мускатов шалфей, розмарин.
20.07.2012 г. / Надежда Белева
Най-четеното в "Рецепти за дома"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021