Градина » Санхеция

 Санхеция
Sanchezia

Този ефектен оранжериен храст може да се отглежда като стайно растение, ако му осигурите висока влажност на въздуха. Поставете саксията върху вана с камъчета и често пулверизирайте листата. Жълтите цветове са в изправени съцветия, разположени над листата. Ефектни са, но големите (до 30 см) листа с жълти или кремави жилки са още по-впечатляващи. Подрязвайте всяка пролет.
С. нобилис (С. специоза) е по-голяма, но не толкова популярна роднина на афеландра сквароза . Храстът достига височина около 90 см, а цъфти в началото на лятото.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 15°С през зимата.
Светлина: Ярко осветено място; предпазвайте от пряката слънчева светлина през лятото.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; през зимата намалете поливането.
Влажност на въздуха: Използвайте вана с камъчета; често пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, всяка година.
Размножаване: Направете стъблени резници през лятото; използвайте стимулатор за вкореняване и осигурете топлина на субстрата.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Запознайте се с перуанската ябълка

Никандрата (Nicandra) е оригинално едногодишно растение, открито в Южна Америка през 1759 г. В Перу и Боливия се отглежда като техническа култура и се разпространява под името “перуанска ябълка”. В Ев...

Овошките цъфтят, пазете пчелите

Масовият цъфтеж на овощните дръвчета провокира ранното събуждане на пчелните семейства. Така те се явяват силни с много на брой развити пчели и голямо личинково пило непосредствено преди да е започнал...

Парафин опазва гергините

Клубените на гергините можете да съхранявате до пролетта в пясък или покрити с парафин. В последния случай на водна баня се стопяват парафинови свещи. Температурата на втечнения парафин, в който ще бъ...

Восъчето се пресажда напролет

Това издръжливо цвете, което често се отглежда в българските домове, не обича тесните саксии. Само напролет обаче трябва да му сменяте съда, в който расте. Критерии за това е, когато пръстта се пренас...

Начало