19.10.2018 година
Д
екоративни храсти
  1414  |   0  
Лептоспермум
Leptospermum
Това дребно храстче донася в дома екзотиката на Южните морета. Представител е на семейство Миртови и нерядко се нарича с далеч по-лесното и разбираемо име австралийска мирта. В родината му се срещат около 80 вида, но у нас може да се намери само метловидният лептоспермум (Leptospermum scoparium). Когато достигнал бреговете на неизвестната Австралия, капитан Кук по съвета на аборигените се запасил с него, за да лекува с отварата му скорбута, който неизменно мъчел моряците през дългите месеци сред океана.
Лептоспермумът привлича цветарите с нежния си вид – нисичко растение с тесни вечнозелени листа, които може да бъдат в зависимост от сорта тъмно- или светлозелени, кафяви или бронзови. През пролетта и лятото многобройните бели, розови или червени цветове така отрупват храстчето, че то се скрива под тях. Въпреки привидната си крехкост всъщност растението е невзискателно и лесно за отглеждане. За да се развива добре и да цъфти редовно, трябва да се отглежда на много светло място, където дори обедното слънце ще го радва. Ако зимата се случи много облачна и мрачна, допълнителното осветяване се отразява чудесно. През лятото свежият въздух на балкона или в двора прави чудеса за буйния му растеж. Дори може да се разрасне дотолкова, че когато дойде време да го приберете в стаята, да трябва да го подстрижете. Ако имате зимна градина, през зимата цветето ще се чувства отлично в нея, но ако трябва да се гледа в стаята, внимавайте температурата да не пада под 4 градуса, защото не забравяйте, че е пренесено от Южните морета.
През време на вегетацията поливането трябва да е редовно, но без да прекалявате – изчакайте горният почвен слой добре да просъхне. През зимата количеството вода се намалява. Водата за поливане трябва да е престояла и да не е много студена.
Размножаването на лептоспермума става с връхни резници, които се вкореняват при температура около 25 градуса. Засаждат се в лека и хранителна почва. Пресаждането става през пролетта.

Тайните на успеха

Светлина: Добре вирее на много и силна светлина.
Вода: Редовното, но внимателно поливане е задължително.
Влажност на въздуха: Нормалната стайна влажност го задоволява.
Пресаждане: През пролетта, преди активната вегетация.
Подхранване: Неколкократно внасяне на минерален тор през лятото.
08.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2018