29.01.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  5944  |   0  
Импасианс (слабонога)
Impatiens
Това е едно от десетте най-известни растения за лехи. Специалистите създадоха компактните и ефектни F1-хибриди. Само бегония семперфлоренс може да съперничи на способността на И. валериана да цъфти обилно в продължение на месеци под дървета или на влажни и сенчести места. Сянката не е задължителна - импасиансът се чувства добре и на слънце, цъфти дори когато разсадът е висок едва няколко сантиметра. Не се отглежда лесно от семена и ще трябва да поливате при сухо време. Освен познатите бели, розови и червени цветове има оранжеви и лилави багри, двубагрени и кичести цветове, както и хибриди New Guinea. И. балзамина се нуждае от ярко слънце и не понася хладните и влажни лета. Големите цветове приличат на цветовете на азалеята или камелията, полускрити са от листата и са в най-различни багри.
Сортове: Най-известните импасианси са хибриди на И. валериана. Разнообразието им е голямо, но класификацията им е ясна. Зеленолистните обикновени сортове са еднобагрени. Храстовидните растения достигат височина 20-25 см, а най-известните поредици са Accent и Super Elfin. Еднобагрените сортове са в бяло, оранжево, розово, слонова кост, коралово, червено или виолетово, но многобагрените комбинации са предпочитани за отглеждане в лехи, висящи кошници или контейнери. Поредицата Imp е подобна, но цветовете са по-големи. Цветовете на поредиците Blitz 2000, Bruno или Expo са още по-големи. В следващата група са двубагрените цветове с бял център или бели ивици. На цветовете на Starbright и Novette Star има голямо бяло петно. С най-едри цветове е Mega Orange Star. Поредицата Deco е с бронзови листа, Pantomime - с червено „око", а венчелистчетата на Swirls и Chelsea Girl са като на карамфилите. В третата група са кичестите сортове, сред които има и няколко обикновени и полукичести. Rosette е известен сорт, но Carousel и Confection са подобри. Double Duet е двубагрен кичест сорт. В последната група са хибридите New Guinea, високи са 30-45 см и са най-ефектни. Дългите листа са или изцяло зелени, или са в ефектна комбинация от зелено, жълто и червено. В каталозите за семена ще откриете Tango (оранжев) и Spectra (комбинирани багри), а в градинския център - Arabesque и Fanfare.
И. балзамина не е толкова известен. Поредицата Camellia Flowered е най-често срещана - височина 45 см, кичести цветове (7,5 см) от юли до октомври. Tom Thumb е по-нисък сорт - 22,5 см. Double Blackberry Ice е с пурпурни цветове с бели шарки, а цветовете на Topknot са разположени над листата.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства. Вирее на слънце или полусянка. Обогатете почвата с органичен материал преди засаждане.
Размножаване: Засейте семена през март под стъкло при температура 21-24°С. Размножаването от семена е трудно. Разсадете в края на май.
08.11.2011 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022