Градина » Основни грешки при засаждането на пипера

 Основни грешки при засаждането на пипера

През май се засажда средно ранният пипер. Той заема обикновено и най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Може би поради ограничената площ се допуска една съществена грешка – гъстото разсаждане. С цел да се поберат повече растения мнозина сгъстяват междуредията до 35-40 см, а в реда засаждат през 10-15 см по две растения на едно място. Повечето растения на единица площ (метър, ар, декар), не осигуряват повече продукция, така както и ако са по-малко. Нормалното междуредово разстояние за пипера е 60 см, но в двора е допустимо да се сведе и до 50. Растенията се засаждат по едно през 15 см. Ако държите да са по две, тогава разстоянието между растенията в реда трябва да е 25 сантиметра. Така ще се осигури нормална жизнена площ за всяко растение. Иначе се потискат, а това се отразява на добива.
Другата честа и много съществена грешка е свързана с поливането. Новозасаденият пипер нормално през обедните часове показва признаци на завяхване. Това плаши неопитните градинари и те веднага се захващат да поливат. Но бедата не е в недостига на влага в почвата – има достатъчно, щом растенията са полети при засаждането и това личи, разровите ли малко почвата. Причина за завяхването е нарушената коренова система, която не успява да засмуква достатъчно. При честите поливки, при това с вода, която обикновено е по-студена отколкото почвата, възстановяването й се забавя. Затова изчакайте я да се възстанови. Първата поливка се налага обикновено 10-12 дни след разсаждането. Преди нея е първото окопаване.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да се избавим от зелевата муха

В летните месеци зелето става обект на голямо внимание от страна на зелевата муха. Това насекомо, което прилича на обикновена муха, на дължина достига до 6-7 мм. Снася яйцата си в почвата близо до с...

Намерете място и за захарната царевица

Като хранителен продукт захарната царевица у нас става все по-популярна, но като градинско растение е малко позната. Любителският интерес към нея е напълно оправдан – притежава отлични вкусови качеств...

Как се прави розе?

Розетата заемат междинно място между белите и червените вина. Те са малко по-груби от белите, но по-слабо тръпчиви от червените. Имат впечатляващ розов цвят с лек жълтеникав оттенък. За пръв път роз...

С домашни средства срещу листните въшки

У нас листните въшки се срещат навсякъде - живеят на гъсти колонии, може и поединично. Смучат сок от листата, леторастите, клонките, клоните, корените на полски, зеленчукови, овощни, горски култури и ...

Начало