Градина » Дойде време за късните корнишони

 Дойде време за късните корнишони

В почти всяка градина се отглеждат краставици за салата или за туршия. За да се развиват добре растенията обаче, стопанинът трябва да познава техните изисквания и да ги осигурява навреме. Краставиците са изключително топлолюбиви растения. Оптималната температура за развитието им е 25-28°С. При температура под 15°С растежът спира и женските цветове окапват. Продължително хладно време в началото на юни може да причини сериозни смущения в развитието им. Когато температурата е ниска, а влажността висока, растенията се просмукват и е възможно да загинат. Висока температура над 30°С също задържа растежа им. Много важно условие за добри резултати е богатата с органични вещества, дълбока, топла, структурна и плодородна почва. Особено благоприятно е влиянието на оборския тор, който подобрява физичните качества, освобождава продължително време хранителни вещества и отделя при разлагането си много полезния за краставичните растения въглероден диоксид.

На гнезда или редове

Краставиците се отглеждат почти през цялата година. Ранните зеленчуци вече са в градината, но ако искате продукция през есента, то засейте семената на корнишоните през юни и първите дни на юли.
Сеитбата на семената направо в градината става в предварително подготвени гнезда или в редове. В гнездата се поставя оборски тор, размесен с почва. Семената се засяват в средата на гнездото, на дълбочина 2-3 см, по 5-6 в гнездо, наредени в кръг. Разстоянието между гнездата е 40-60 см, между редовете - 80-100 см. В редовата сеитба в браздичките се засяват семената на 3-4 см едно от друго. При редовото отглеждане растенията се прореждат на 25-30 см едно от друго при дългоплодните сортове и на 15-20 см при късоплодните - корнишоните. Краставиците могат да се засяват и на висока равна леха, като най-подходяща е схемата 120+40х8-10 см. По този начин растенията се стелят свободно върху лехата.

Направете им телена конструкция

Краставиците могат да се отглеждат и на телена конструкция. Този начин има доста предимства - улесняват се обработките и беритбата, по- добре се опазват от болестите, получава се по-голям добив.
Телената конструкция се прави от дървени или железобетонни колове, високи 2-3 м, поставени в реда или междуредието. Коловете се свързват с няколко реда тел, разположени през 40-50 см. Най-долния е на 30-35 см от почвената повърхност, където се превръзват растенията, когато са във фаза 5-6 лист. От долната до горната тел срещу всяко растение се опъва отвесно сизал, по който се увиват растенията и освобождават междуредията.

С торенето не трябва да се прекалява

За унищожаване на плевелите се окопава 3-4 пъти. Едновременно с окопаването растенията се загърлят с рохкава и влажна почва, за да пуснат допълнителни корени. При първото окопаване се подхранват с амониева селитра и след две седмици - отново. Добре понасят и 1-2 поливки с размит говежди тор, но не прекалявайте, за да не се натрупат нитрати в плодовете. През периода на плододаването се полива през 5-6 дни, но с по-малко вода.
За да не горчат краставиците, не ги засушавайте, особено когато температурата на въздуха е висока, обирайте внимателно плодовете, без да тъпчете или обръщате стъблата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо кората на овошките се пука?

С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпрос...

Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Цветното зеле е взискателно към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) гл...

Засейте разсада за ранно зеле

Ако искате да си отгледате ранно зеле, трябва да засеете семената в края на януари - началото на февруари в полутопъл парник. Дебелината на загретия тор е около 30 см, 3-4 г семена са необходими за ед...

Подложки израстват и от семка

За да си произведете подложка, можете да използвате семена. При ябълката и крушата се избират по-раннозреещи сортове и форми, а при костилковите – по-къснозреещи. Плодовете трябва да са добре узрели. ...

Начало