05.07.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1653  |   0  
Може да изнасяте навън и патладжана
Искате ли да отглеждате патладжани, още при обработката на мястото за засаждане трябва да се съобразите с кореновата му система, която достига до 90 см. Затова не бива да се пропуска есенната дълбока оран на 25-30 см. На пролет мястото се прекопава плитко на 12-16 см.
Няколко дни преди изнасянето на разсада се оформят редове на разстояние 70 см един от друг. В тях растенията се разсаждат на 40 см едно от друго по средата на южния или източния склон на кавала. При хладно време и влажна почва хубаво е разсадът да се полее с лейка. Ако почвата е суха и времето е топло, може да се полее и с течаща вода, но с по-малки количества. Подсаждането се извършва след 5-6 дни в следобедните часове, новозасадените стръкове веднага се поливат.

Не се окопава до следващата поливка

Растенията се прихващат бавно и за това до следващата поливка обикновено не се окопават. Разрохва се пет-шест пъти през 7-8 дни през вегетацията. Броят зависи от образуването на почвена кора и от появата на плевели. При първото и второто окопаване растенията се загърлят.
В началото на вегетацията се полива с по-малки количества вода. По-късно поливката е през 4-6 дни и по-обилна. Междуредията се разрохкват, за да се удължи времето между по-ливките.
Около 20 дни след разсаждането растенията са се прихванали добре и се прави първото подхранване. Второто е след 15-20 дни, около две седмици по-късно е третото. Първият път се внасят фосфорни и азотни торове, а след това предимно азотни.
30.04.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020