14.06.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3142  |   0  
Нова къпина от двора на приятел
Ако имате намерение да направите голямо насаждение от културна къпина, на която хубавото е, че няма бодли, естествено е да потърсите посадъчен материал от разсадник. За любителски нужди обаче можете да се възползвате от храста в двора на приятел. Къпината много лесно се размножава чрез така нареченото върхово вкореняване. Нарича се върхово, защото къпиновите леторасти имат способността да пускат корени в зоната на връхните пъпки, когато попаднат във влажна почва.
Периодът, в който можете да вкоренявате по този начин къпина, е доста дълъг, някъде откъм края на април - началото на май до края на юли, но колкото по-рано, толкова по-добре. Начинът е много лек за изпълнение, успехът идва още с първите опити.

Ето как става

Избирате добре развит летораст от добре развит къпинов храст. В съседство с него изкопавате недълбока (около 8-10 см) ямка. За предпочитане е пръстта да бъде рохка и при всички случаи влажна. Това лесно се постига, предварително ще полеете, ако се налага. А за да стане по-рохка пръстта, може да я размесите чрез накопаване с прегорял оборски тор или угнила горска шума. Но към такава мярка ще ви се наложи да прибегнете само на терени с неблагоприятни почвени условия, на каквито рядко някой засажда културна къпина.
В оформената ямка положете върха на избрания летораст. За да го прикрепите здраво, предварително си направете чаталче от някоя клонка. След като заровите върха, грижата ви ще е само да проверявате от време на време влажността на почвата в зоната на вкореняването и да я поддържате умерена. Не след дълго се образуват корени и се появява новият летораст. Наесен вкоренената млада къпина ще отделите от майчиното растение и ще я засадите на желаното място.
19.05.2012 г. / Мария Манолова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021