29.05.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  267  |   0  
Синият мак обича прохладата
Синият или тибетският мак се нарича още меконопсис бетоницифолия (Meconopsis betonicifolia). Родината на това многогодишно растение от семейство Макови са планинските райони на Тибет и Западен Китай, където той расте на височина до 3000 – 4000 метра. На височина облистените цветоноси достигат до 90 см, като на всеки има по 10 пъпки. Техният диаметър се равнява на 4-11 см, а количеството на венчелистчетата достига от 4 до 8. Тяхната небесно синя окраска рязко контрастира на ярко-жълтите тичинки. Въпреки нежността на цвета, растението издържа на вятър, дъжд и слънце. При температура над 35 градуса обаче пъпките на цветовете започват да изсъхват, без дори да се разпукнат.
Меконопсисът обича прохладен климат, предпочита защитени от вятъра места, влажни, кисели, подхранени почви с внесен оборски тор. Зимата и ранната пролет трябва да се пази от пренасищане с вода, особено на корените, защото така те могат да изгният и растението да загине. За повишаване на влажността на въздуха, растението се пръска с вода, а за подкиселяване на почвата можете да внесете в лехата почвена смес за рододендрони. Лошо понася пресаждането, когато растението е вече възрастно.
Синият мак се размножава чрез семена, които се сеят през пролетта в сандъче с торф, без да подсипвате с почва. При температура на въздуха около 18-20 градуса първите растения се появяват след 3-4 седмици.
13.01.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020