11.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1789  |   0  
Криптантусът има нужда от топлина
Сред бромелиевите криптантусите (Cryptanthus) са видът с най-разнообразна окраска на листата. Широките, приличащи на звезди, розетки от вълнисти по края листа едва ли могат да се сбъркат с друго растение. Растенията от рода Криптантус са сред най-миниатюрните в семейството на бромелиевите. Всички криптантуси са горещи любители на слънцето. Колкото повече светлина попада върху тях, толкова по-ярки са листата им. Растението има слаба коренова система, затова то лесно се отглежда на кора - такъв способ на култивиране е доста по-ефектен от саксиите.
Криптантусите са много непретенциозни и устойчиви. Растенията, които се продават в магазините, като правило, са в добра кондиция. Често те имат детки, което ще осигури бързо увеличаване на домашната ви колекция.
Криптантусите цъфтят през лятото, цветовете са малко, разположени са рядко, понякога са много добре скрити сред листата. Нямат аромат.
През зимата криптантусът трябва да се държи на температура 15 градуса, но най-добре се чувства при 18 градуса. Максималната температура трябва да е около 24 градуса.
През лятото криптантусът трябва да се полива обилно, 2-3 пъти в седмицата в зависимост от температурата. За разлика от повечето бромелиеви, криптантусите не задържат водата в листната си розетка, затова при поливането не насочвайте струйката вода в розетката, а директно в почвата. След 5 мин излейте излишната вода от подложката. През зимата поливайте растенията по-оскъдно, веднъж на 10 дни. Не е нужно да го подхранвате, но веднъж в месеца можете да добавите във водата му малко течен тор за стайни цветя. В горещите дни опръсквайте листата, тъй като ако е много сухо те ще изсъхнат. За отглеждането на тази култура използвайте торфени почви с малко мъх сфагнум. Заради слабата си коренова система криптантусът обикновено се отглежда в малки саксии и рядко се пресажда.
Всички видове криптантус се размножават с помощта на детки, които се образуват в пазвите на листата. През април те лесно се отделят от листата. Не е задължително да имат коренчета, могат просто да се отчупят от майчиното растение. Засадете ги в смес от торф и пясък в голям съд. Покрийте я със стъкло или найлон върху дъговидна опора и дръжте при температура 24 градуса. Ежедневно за 5 мин сваляйте покривалото за проветрение. Криптантусът ще се вкорени за около 3 седмици. Когато младите растения започнат да се развиват добре, пресадете ги отделно в малки саксийки.
За разлика от другите бромелиеви при криптантусът майчиното растение не умира след като даде детки.
16.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020