Градина » Пролетна резитба на розите

 Пролетна резитба на розите

Резитбата е задължително мероприятие при розата, което се провежда винаги в края на зимата, преди да се започнали да се развиват пъпките. Целта е да се оформя правилно храстчето. При това се постига регулиране на потока на хранителните вещества. Задължително се отстраняват всички болни, повредени, както и слабите леторасти. Реже се до добре развита пъпка. Наклонът на отреза е на обратната страна на пъпката. Всички изкарали диви издънки се изрязват до дъно.
За да продължите обаче, трябва да сте на ясно, към коя група принадлежи, вашето растение, защото начините на резитба са различни за всяка група.
На чайните и чайно-хибридните рози през есента сте намалили производно стъблата и сте ги заринали за зазимяване. Сега продължете резитбата, намалете миналогодишните стъбла на височина около 20 см. Целта е на всяко рамо да има по 4-5 пъпки, като отрезът да е на 1 см над последната пъпка.
Ремонтантните и флорибундови рози се режат на 6-8 пъпки.
Влачещите се режат според желанието да се оформи плет или арка. При всички случаи трябва да им осигурите поне по 3-4 клонки на 1,20-1,50 м височина.
Специален е случая и при високостъблените рози. Почиствайте всички появили се по стъблото клонки, защото те са от дивачката. Последните разклонения оставяйте на две пъпки.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Хербицидите – как се използват?

Читателите напоследък задават често въпроси за това как да се използват хербицидите и кой точно да предпочетат в своята градина. Основното правило е да се избере такъв хербицид, който е регистриран ...

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

Горчивите ядки по ябълката

Горчивите ядки /петна/ са непаразитна болест по ябълката, която у нас се проявява навсякъде, където се отглежда този овощен вид. Повредите по плодовете се наблюдават през периода на узряването им , а ...

Подгответе си разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...

Начало