03.12.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  5961  |   0  
Бегония тубероза се засажда през март
От изключително богатия род бегонии тази се отличава с много красивите си цветове. Наричат я още Кавалер и дама, защото цветовете са два вида – кичести и прости. Мъжките са много кичести и носят тичинките. Простите цветове са женски, по-дребни и имат плодник. Баграта им е най-разнообразна – всички възможни тонове на розово, червено, жълто, оранжево, бяло.
Освен по цветовете, тази бегония се отличава по това, че в почвата образува клубени, с които може да се размножава. Стъблото е сочно, крехко, разклоняващо се. Листата са асиметрични, целокрайни или назъбени.
Клубеновата бегония се развива най-добре на полусенчести места. Тя може да се отглежда както на открито, така и в саксии. Почвата трябва да е добре обработена, богата на хранителни вещества и винаги влажна. Смеската се съставя от чимовка, листовка, много добре разложен оборски тор и пясък в съотношение 2:2:2:1. През март се засажда по 1 грудка в саксия. Подредени на източно или западно изложение, растенията се развиват много добре. Ако изложението е южно, трябва да направите приспособления за частично засенчване, особено по обедните часове. Основната грижа е да се подържа почвената смес винаги равномерно влажна.

Предварителна подготовка

Когато ще използвате клубените за размножаване през следващата година, към края на октомври поливането постепенно трябва да се намали и да се прекрати. Понякога се налага това да започне още от септември. Целта е надземните части постепенно да увяхнат и изсъхнат. Клубените може да се извадят, да се просушат и да се съхранят на сухо място, но могат да останат и в саксията при същите условия. Важно е през зимата да не измръзнат.
22.02.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021