Градина » Соланум

 Соланум
Solanum

През лятото соланумът цъфти с дребни цветове, а през есента се появяват зелени плодчета, които променят баграта си с приближаването на зимата. Оранжевите или червени плодчета сред тъмнозелените листа създават празнично настроение и ако оставите това малко храстовидно растение на слънчев прозорец в хладно помещение, плодовете ще стоят месеци наред. Близкородственият С. псеудокапсикум има по-едри плодчета. Внимавайте – плодчетата са отровни. С. капсикаструм издържа до февруари. Ранното опадване на листата обикновено означава, че преполивате, а ако падат плодчетата – светлината е малко или въздухът е горещ и сух.
С. капсикаструм се продава в огромни количества всяка коледа. Тъмнозелените листа са удълженоелипсовидни, а след белите цветове се образуват плодчета (около 2 см диаметър). Обикновено растенията се купуват, когато плодчетата са променили баграта си от зелена на оранжево-червена и ако държите растението на хладно, те ще се запазят месеци наред. Има няколко сорта, като Cherry Ripe (яркочервени плодове) и variegatum (листа с кремави петна). С. псеудокапсикум също е популярен и е твърде подобен. Но ако я разгледате по-внимателно, ще видите, че стъблата му са гладки, плодчетата – по-големи, листата – по-малки, а багрите – по-ярки. Този вид е доста висок (45-75 см), но съществуват 30-сантиметрови сортове джуджета (nanum Tom Thumb и др.), които са най-популярни.

Тайни на успеха

Температура: Хладно; дръжте при 10-15°С през зимата.
Светлина: Ярка, с малко пряка слънчева.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна.
Влажност навъздуха: Често пулверизирайте лисата.
Грижи след прецъфтяване: В края на зимата отрежете стъблата до половината от дължината им; до пролетта поддържайте почвата почти суха, след това пресадете; през лятото поставете саксията на открито – пулверизирайте растенията, когато цъфтят; през есента внесете на закрито.
Размножаване: Засейте семена или направете стъблени резници през пролетта.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Розмаринът зимува в саксии

По природа розмаринът е слабо устойчив. Най-ниската температура, на която устоява без повреди, е минус 5°С. Има данни обаче, че закалени растения, могат да понесат и до -20°С. Мои растения зимуваха ус...

Размножаване на лозички чрез отводи

Каквито и грижи и старание да полагаме известен процент от засадените лози не покарват поради различни причини. За да решите този проблем, трябва своевременно да попълните празните места в лозето. Изв...

Барбадоската череша не е само украшение

Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височи...

Подгответе мястото за новите фиданки

Овощните дървета се отглеждат на едно и също място в продължение на 20 и повече години. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 20-60 см, което затруднява снабдяването с хранителни вещест...

Начало