05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  594  |   0  
Щитоносни въшки нападат лимона
Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да загине. Разполагат се предимно от долната страна на листата край главния нерв. Нападат също клонките и плодовете.
Излюпените от яйцата ларвички на щитоносните въшки са подвижни и по-лесно уязвими от инсектицидите. Възрастните са по-устойчиви, защото ги предпазва щитчето.
Малки лимонови растения може да бъдат избавени не като се пръскат със сапунена вода, а с натопено памуче в сапунен разтвор. С тампона просто се избърсват листата и така се постига физическото унищожение на неприятеля. При възрастните растения този начин е трудно приложим и затова е нормално да се прибегне към употребата на химично средство. Много са ефикасните срещу щитоносните въшки инсектициди, но у нас няма регистрирани за употреба при лимона, защото страната ни не е производител и интересът към тях е ограничен сред неголяма група любители. По тази причина и ние не можем да посочим някой от препаратите, използвани в овощарството. Все пак в магазините за цветя се предлага препаратът детрал под формата на спрей. Активното вещество в него (делтаметрин) е със стомашно и контактно действие. Въпреки че прониква в тъканите на растението и от там с изсмукваните сокове и във въшките, препоръката ни е да се опръскват добре всички части на растението – както листата от долната и от горната им страна, така и стъблата отвсякъде.
07.10.2019 г. / Вестник за градината

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021