09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  6658  |   0  
Зимното пръскане стартира през януари
Зимното пръскане на овошките се прави срещу неприятели, които зимуват по кората, по пъпките и по клонките. При него се унищожават яйцата на червения овощен акар, яйцата на листните въшки, зимуващите ларви на калифорнийската щитоносна въшка, на сливовата щитоносна въшка, яйчните щитчета на ябълковия молец, яйцата на някои видове листозавивачки, яйцата на пръстенотворката. Засяга се и крушовата листна бълха. Не винаги обаче е необходимо да се извърши зимно пръскане. Такова се прави когато се установи, че неприятелите са в опасна плътност. За червения овощен акар тя е 10-15 яйца на плодна клонка. За сливовата щитоносна въшка – 5-8 ларви на линеен метър клонка. За крушовата листна бълха – 2 възрастни на клонка. Срещу калифорнийската щитоносна въшка се пръска всяка година. Тя е опасен неприятел, който се намножава бързо и вреди силно на развитието на нападнатите дървета. В борбата срещу нея зимното пръскане е основното звено, с което може да се намали силно зимуващият запас от ларви.
Без нужда не трябва да се пръскат младите дръвчета (1-5-годишни), при които няма поява на неприятели.

Какво се използва

У нас за зимно пръскане на овощните дървета са одобрени и се прилагат в практиката маслените препарати акарзин и масло Р3, които съдържат минерално масло и паразомер – съдържащ парафиново масло.
Маслените препарати имат контактно действие. При пръскане с тях се образува обвивка, която покрива тялото на неприятелите (също яйцата, ларвите) и не допуска въздуха до тях. Те загиват от задушаване. Този начин на действие изисква по-висока температура при тяхното приложение. Пръскането се прави след като преминат големите студове към края на януари или началото на февруари, преди набъбването на пъпките, но в никакъв случай когато те са започнали да се развиват. Пръска се в топли слънчеви дни, при температура над 4-5С, при което разтворът може да изсъхне добре и няма опасност от замръзване. Зимното пръскане трябва да бъде обилно, разтворът да обхване цялата корона и да може да проникне в пукнатините на кората, в които остават скрити неприятели. Преди пръскането дърветата трябва да бъдат добре почистени от изсъхналите клони, от старата напукана кора. Правилно е зимното пръскане да се проведе след като е направена подходяща резитба на дърветата.

Има и опасности

С маслените препарати се пръскат и семковите и костилковите овощни видове. Известно е, че при по-често третиране с тях се намалява устойчивостта на дърветата към ниските температури през зимата и има опасност от получаване на повреди от измръзване. По-чувствителни към такива повреди са костилковите овощни видове, които се развиват по-рано и имат по-нежна кора. За да се избегне това маслените препарати трябва да се прилагат през 2-3 години, като правилно се преценява необходимостта от пръскане с тях. В борбата срещу неприятелите трябва да се разчита и на пръсканията, направени по време на вегетацията.
Маслените препарати се приемат като безопасни за хората. За да се избегнат обаче дразнения по кожата, очите, носа, трябва да се работи с ръкавици, маска, предпазна дреха.
05.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023