26.10.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1351  |   0  
Неприятелите не почиват през зимата
Овощните култури изискват целогодишни грижи за нормалното си развитие и за редовното плододаване. Отглеждани в продължение на 10-15 и повече години на едно място, те са обект на нападение от редица болести и неприятели. Освен ежегодното подхранване, напояване и обработване на почвата, за да се повиши устойчивостта им към вредителите /болести , неприятели и плевели/ и към климатичнитe условия, се налага да се провеждат и растителнозащитни грижи през невегетационния период.
С всяка изминала година все повече се увеличава плътността на заразата от къдравост по прасковата, на сачмянката и кафявото гниене по костилковите. Отново се повиши числеността на бълхите, на листните и на щитоносните въшки и на овощните акари. През пролетта, в началото на развитието на младите нови листа, леторасли, цветове и плодове, тези вредни видове и патогени преминават върху овощните дървета и причиняват значителна вреда. Затова през зимните дни е необходимо да проведете следните растителнозащитни мероприятия:
- Да изрежете и изгорите заразените клонки и клони от брашнестата мана по ябълката и прасковата, а при черешата, вишната, прасковата и кайсията - нападнатите от кафяво гниене и бактерийно изсъхване. Раните се замазват с блажна боя.
- Да съберете и унищожите окапалите и останалите по дърветата мумифицирани плодове - в тях презимуват причинителят на кафявото гниене, бадемовият семеяд, хоботниците и други вредители.
- Да изкорените изсъхналите и нападнатите от корояди дървета
- Да изрежете нападнатите стъбла и издънки на касиса и малините от стъкленка, агрилус, галица и др.
- Да остържете, съберете и изгорите старата и напукана кора на ствола и на дебелите клони, по този начин ще унищожите зимуващите гъсеници на плодовите червеи.
- През невегетационния период на овощните дървета е необходимо да преорете или да прекопаете дълбоко (18-20 см), за да унищожите зимуващите в почвата стадии на плодовите оси, черешовата муха, лешниковия, кестеновия и ягодовия хоботник, малиновия бръмбар и др.
- След окапване на около 80% от листата при всички овощни видове е задължително да извършите пръскане с 2% бордолезов разтвор, за да ги предпазите от болестите –прасковата от къдравост, черешата от ранно кафяво гниене, кайсията, вишната и дюлята от бактерийно изсъхване, сливата от кривули, малината и касиса от антракноза и дидимела. Това третиране повторете в края на зимата, преди набъбаването на пъпките, но с 1% бордолезов разтвор.
05.12.2014 г. / Невена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020