Градина » Фасулевият зърнояд умира за часове във фризера

 Фасулевият зърнояд умира за часове във фризера

През годината фасулевият зърнояд развива 4-5 поколения - едно на полето, останалите по време на съхранението. В долапите и складовете неприятелят намира много благоприятни условия за развитие и нанася значителни повреди на фасула. При тези условия химическа борба не може да се провежда. Един подходящ, сравнително лесно приложим и изпитан метод са ниските температури. Зърноядът е топлолюбив, ниската температура е гибелна за него. При минус 1 градус той не може да преживее повече от 1 месец, а при минус 10 градуса всички негови стадийни форми умират за няколко часа.
От студ най-бързо загиват възрастните, какавидите и яйцата, а най-дълго издържат живи ларвите. Тази биологическа особеност може резултатно да се използва като средство за борба срещу зърнояда. През студените зимни месеци наличните количества фасул могат да се изнесат под навеси или да се оставят в студени помещения и там да престоят 15-20 дни при минус 2 - минус 5 градуса. Ако през този период има големи колебания в температурата, фасулът трябва да се държи на студено, докато сумата на средните температури на въздуха достигне минус 90 - минус 100 градуса, фасулът не трябва да бъде насипан в много големи торби. В домакинствата хладилниците и фризерите могат да се използват за обеззаразяване по този начин.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Защо коледничето не цъфти редовно?

Известно е още и като "епифилум", а сега ще го намерите в каталозите като "шумбергия". Много сполучливо е и руското му име "новогодишен фенер". И наистина, когато растени...

Сейте морковите за зимата

За да имате и през зимата на трапезата пресни моркови, трябва да ги засеете в началото на юни. Така че, ако след ранните култури се освободят площи, може да настаните там моркови. Много добри предшест...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Зелето в избата не е в безопасност

Повреди по зелето по време на съхранението могат да причинят някои болести, които пренесени със заразени глави, продължават да се развиват и да заразяват здравите. Такива са: Бяло гниене – започва ...

Начало