Градина » Патладжаните стават и на балкона

 Патладжаните стават и на балкона

Интересни биха изглеждали терасата или балконът, ако между разноцветните багри на цветята се мъдрят тъмновиолетовите плодове на патладжана. И защо да не си позволите да си отгледате поне един храст от този зеленчук. Хем разнообразно, хем полезно, особено ако живеете в блок и нямате двор или градина. А едно добре отгледано растение може да ви дари с 10-12 плода. Патладжана го наричат още 'метлата за холестерола". Освен това много от нас са любители на кьопоолу и имамбаялдъ.

Плодовете вече зреят на балкона

Ще ги познаете че стават за бране по характерния размер, цвят и гланц, на пипане са еластични, а когато ги разрежете, са с бледозеленикави семенца.Но за да се радвате на изобилие, трябва да знаете някои изисквания на патладжана. Най-благоприятната температура за нормалното му развитие е в границите между 20-30°С. При тази температура и ако почвената влага е 80%, семената покълват на 6-8-ия ден след като сте ги засели, а ако температурата е по-ниска, може да поникнат и след 20 дни.

Взискателни са към температурата

Ако силно спадне температурата, цветовете на патладжана ще окапят. Същото ще се получи и от високата температура. Взискателен е и към доброто огряване, както и към осигурената влага. Тя му е нужна през цялата вегетация, но особено много когато започне да цъфти и плододава. Затова не пропускайте редовно да го поливате, но без да преовлажнявате.
Голямата коренова система, която трябва да изхранва добре развит храст, отрупан с множество плодове, изисква и богата почва с лесноусвоими хранителни вещества. Осигурете му лека, дълбока и рохкава почва. Затова си набавете прегорял оборски тор, който ще подобри състава и състоянието на почвата в съда, като допълните с минерални торове (фосфорни и калиеви), а след като поникнат растенията, не забравяйте по време на вегетацията да подхранвате.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Градински теменужки от собствен разсад

Тази теменужка е един от петстотинте вида теменужки по света. Заради високата декоративност на цвета растенията са кръстосвани и с други видове, затова с течение на времето започнали да наричат сортов...

Запознайте се с чудноватия брей

Бреят (Tamus) е от семейство Диоскорея. Родът наброява 5-8 вида, основно разпространени в Индо-Малайската област. Болшинството видове от този род имат лекарствени свойства. В културното цветарство има...

Начало