29.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  936  |   0  
Не поливайте разсада вечер
Всяка година на много стопани се случва да загине разсадът от домати, пипер, зеле, салата. Стъблото на растенията които загиват около почвата потъмнява и стръковете полягат. Как може да се излекува такъв разсад?
Описаната болест е „черно краче". Тя не се лекува, но растенията може да се предпазят от появата й. Причинителите на тази болест са няколко форми патогенни гъби, които практически винаги присъстват в почвата. Но за тяхното развитие е необходимо влажен въздух, още по-добре капки вода в сандъчетата в които се отглежда разсадът на границата почва-въздух.
Затова при поливането горният слой на почвата (0.5 см) трябва да остава сух. Водата трябва да се сипва в подложката или в края на сандъчето. Не бива разсадът да се полива вечер, а също и когато времето е облачно. Болестта се развива много бързо и ако посевът е много гъст, почвата е студена, сандъчетата са поставени на течение или са сложени на място със северно изложение.
Ако забележите болни растения в разсада, внимателно ги отстранете заедно с почвата.Останалите растения се мулчират с тънък слой речен пясък, който трябва да бъде смесен с дървесна пепел или стрит дървесен въглен. Може да се използва и активен, който се продава в аптеките.
29.01.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020