19.02.2019 година
З
еленчукова градина
  312  |   0  
Разсадете късното броколи
Броколито е растение на хладния и влажен климат и затова късното производство е много подходящо за климатичните условия на страната ни. Както при останалите зелеви култури, качествена реколта се получава чрез разсадно производство.
За оглеждането му на постоянно място се избират рохкави и плодородни почви с богато съдържание на органични вещества, неутрална реакция и възможност за поддържане на постоянна влага. Не трябва да бъде на едно и също място след себе си или след други зелеви. С подготовката на почвата се внасят необходимите торове, примерно за площ от 100 кв.м - 2-2,5 кг троен суперфосфат и 1,5-2 кг калиев тор. Азотния тор се дава като двукратно подхранване.
В зависимост от срока на сеитбата, разсаждането може да се направи в периода от края на юли до средата на август. За любители - за малки площи, когато не са си произвели разсад, може да се закупи готов от пазара. Растенията трябва да бъдат добре развити, но не прерасли, с 4-5 листа, здраво стъбло и запазен вегетационен връх. Когато сами си произвеждат разсад, един ден преди изскубването се полива обилно. По-дългите коренчета и част от листата се подрязват, с което се намалява изпарението и растенията по-бързо се прихващат. Така приготвени коренчетата им се потапят във вода за да се поддържат свежи, след което се подреждат в касетка и се засенчват до разсаждането им.
Разсаждането е в бразди при междуредови разстояния 65-70 см и 35-40 см в реда, до дъното на браздата, на дълбочина до първия лист. По този начин се осигурява по-добър воден режим за културата. Трябва да се внимава да не се засипе вегетационния връх. Обикновено се засажда на двуредови ленти по схемата 100+60/40 см. Веднага след това се полива обилно. За да се осигури прихващането, след 3-4 дни отново се полива. Грижите през вегетацията са както при цветното зеле - окопаване, загърляне, подхранване и напояване. При високи температури много добре се отразява дъждуването.
05.08.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019