Градина » Запознайте се с ягодовия спанак

 Запознайте се с ягодовия спанак

Ягодовият спанак е сравнително нова култура, но вече има много почитатели. Представлява разклонено храстче, високо до 60 см, с десетина разклонения. В пазвите на листата на всеки клон се появяват около 35 плодчета, напомнящи ягодки или малини. Те са алени на цвят, със слаб ягодов аромат, блестящи и примамливи. Вярно е, че трудно могат да се нарекат сладки - по-скоро са безвкусни, но от тях могат да се правят всякакви сладка, пюрета и сокове. Листата се използват като обикновен спанак.
Ягодовият спанак е лечебен - съдържа ценни минерални съставки, лесноусвоими белтъци и захари, много витамини. Препоръчва се при хипертония и диабет, в детското и диетичното хранене, за профилактика на скорбут и авитаминоза. В последно време има съобщения за доброто му действие при лъчева болест.
Растението е студоустойчиво, светлолюбиво и влаголюбиво, в горещо и сухо време се развива зле. Предпочита рохкави плодородни почви, сее се направо в почвата, не понася разсаждане, често се самозасява. От поникването до появата на ягодите минават 60-70 дни.
Агротехниката е проста растенията се прореждат своевременно в зависимост от гъстотата, поливат се често и обилно, а след всяка поливка почвата се разрохква.
Листата на ягодовия спанак могат да се използват през цялото лято, а ягодите трябва да се обират редовно в течение на два месеца.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Разсад за зеле се засява в началото на септември

Нетърпеливи, започваме да го очакваме още преди да се е свършило онова, дето е в кацата, и засяваме разсад за ранно зеле. Нормално. Свежият зеленчук си е нещо друго. Само че то ще стане готово за в те...

Правила за резитба на лимоните

За стайно отглеждане лимоните трябва да се садят в компактни и удобни за пренасяне съдове. Растенията се формират с ниски стволове. Основният летораст се почиства от страничните разклонения на височин...

Как да се грижим за гладиолите

Много важно е още в началото на вегетацията почвата около гладиолите редовно да се окопава. С разрохкването на почвената кора достъпът на въздух до корените се подобрява. Освен с разрушаването на кор...

Познавате ли сорта Перла

За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...

Начало