05.12.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  9045  |   0  
Как се сади пиперът?
Време е да засадите средно ранният пипер. Той заема обикновено най-голяма част от дворните зеленчукови градини, особено в селските дворове. Засаждането му става възможно когато почвата се е затоплила достатъчно, опасността от късни пролетни слани напълно е преминала, а разсадът е достигнал до желаното развитие. Това време настъпва различно в различните райони през май. Към момента на засаждането почвата трябва да е нормално влажна, за да не се налага скоро поливане. Най-често растенията се засаждат по бразди при междуредово разстояние 60 см и на 15 см едно от друго, ако са по едно, или на 20-25 см, когато желанието е да са по две в едно гнездо. Подходяща за отглеждане на пипера е и двуредовата лента по схемата 100 см между лентите, 40-50 см между редовете в лентата и 15 см между растенията в редовете, както и триредовата лента по схемата 80 см между лентите, 40 см между редовете в лентата и 20 см между растенията в реда. Лентовият начин на отглеждане на пипера дава възможности и в дворната градина да се механизират почвообработките с помощта на малогабаритна техника. Изборът на вида на лентата трябва да е съобразен и с качествата на почвата, наклона на терена и начините на поливане. Когато напояването ще е гравитачно, почвата и наклонът трябва да осигуряват проникването на поливната вода в страни, за да достигне до корените на растенията в лентата.
При вземането на разсада растенията трябва да се сортират по големина. По дългите корени се изрязват с остър нож. Това улеснява засаждането и стимулира развитието на нови странични корени. Разсадът за средно ран пипер, тъй като не е пикиран, се засажда със садило. Нормалната дълбочина на засаждане на растенията е до семеделните листа (първите, несъщинските). Слънчевите дни през май (а така е и през април) са доста горещи. Затова разсадът трябва да се настани на сянка в градината, ако не се засажда непосредствено след изваждането му от разсадната леха. Не бива да се сади сутрин и в обедните часове. Най-добре е да се използва късният следобед, за да не завяхват веднага младите растения. В облачни дни може да се засажда по всяко време. Веднага след засаждането растенията се поливат с по около един литър хладка (около 20°С) вода. Така почвата прилепва плътно до корените.
Грижите по време на вегетацията се състоят в няколко окопавания с цел унищожаване на никнещите плевели и аериране на почвата, подхранване, редовни поливки и борба с болестите и неприятелите.
Първа грижа след разсаждането е няколко дни по-късно да се попълнят местата на загиналите растения.
С поливането се подхожда много внимателно. Лекото завяхване в обедните часове не показва нужда от вода. Тук се допускат често грешки и неопитните градинари бързат да поливат, макар и да личи, че почвата е влажна от поливането при засаждането. Растенията клюмват не поради недостиг на влага, а защото кореновата им система е силно нарушена и не може да задоволи нуждите на надземната част, нещо, което проличава силно в обедните часове. Ако влагата в почвата е достатъчна, надвечер и сутрин растенията са изправени. Прибързаните поливки може да имат отрицателен ефект, защото студената вода през април и май причинява физиологични смущения, израстването на нови корени и коренови власинки се забавя и разсадените растения трудно се възстановяват. Ако в почвата има достатъчно влага, първата поливка се налага едва след първото окопаване. Поливането на пипера в обедните часове трябва да се избягва. То е толкова по-нежелателно, колкото по-студена е водата. Голямата температурна разлика, получена след бързото охлаждане на почвата, е причина растенията да изпадат в стресово състояние, при което окапват цветове и завръзи. Най-подходящото време за поливане са сутрешните часове, когато разликата между стойностите на температурата на почвата, въдуха и водата е най-малка. До началото на беритбата поливките са сравнително по-редки, но след този момент зачестяват и се извършват обикновено през 5-6 дни, а при силно засушаване и по-често. В зависимост от валежите и от качествата на почвата броят на поливките през цялата вегетация е между 10 и 20.
Първото окопаване е 10-12 дни след засаждането, когато растенията са възстановили до голяма степен корените си и вече имат значително по-свеж вид.
С първото окопаване растенията се подхранват в зависимост от запасеността на почвата с 15 до 30-35 г на квадратен метър амониева селитра. Окопаванията следват всяка поливка или дъжд. Извършват се на дълбочина 5-6 см. При нормални условия броят им 4-5. Те са особено наложителни при почви, които са склони да образуват почвена кора, както и при по-заплевелените. С една от тези обработки 20-25 дни след първото се извършва и второто подхранване със същото количество амониева селитра. Много добър ефект имат и една-две до три поливки са размит в поливната вода пресен оборски тор (шербетуването). Количеството му с пресмята така, че на квадратен метър от него да се падат по 1,5-2 килограма. При такива шербетни поливки количеството на амониевата селитра за подхранване може да бъде намалено, дори сведено до нула.
22.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020