05.12.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2091  |   0  
Искате ли да завъдите сусам?
Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури.
Сусамът е най-топлолюбивата култура в нашата страна. Развива се интензивно при температура 18-20 градуса. Оптимална температура за растежа и развитието му е 25-30 градуса. Сусамът е светлолюбива растение, изисква къс ден, но с интензивно слънчево греене. На сянка растенията дават нисък добив. Сухоустойчива култура е, но с изисквания към влагата. Необходима му е вода за поникването, по време на цъфтежа и оформянето и нарастването на кутийките, период, който е сух в нашата страна. Затова трябва да се отглежда с напояване. Сусамът изисква рохкави, топли пови, запасени с влага и с хранителни вещества. Не са подходящи тежките, засолени, заблатени терени с близка подпочвена вода и образувалите кора.
Вегатационният период на сусама в зависимост от сорта и технологията на отглеждането варира от 30 до 90 дни. Може да се отглежда и като втора култура.
След поникването растенията се развиват бавно и не понасят засенчване. Период на бързо нарастване настъпва преди цъфтежа. Той е твърде продължителен (40-45дни). С такава продължителност е и периодът от оплождането до узряването на семената. След узряването плодовете се разпукват и при ненавременното прибиране загубите са големи.
08.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020