08.03.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2158  |   0  
Осигурете си зелен лук до Коледа
Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза употреба, като и едър арпаджик (балучка).
Този посадъчен материал засадете на равна леха, висока 10-15 см. Тя трябва да има лек наклон, за да не задържа дъждовните води, което е условие да не загниват прорастващите луковици. Излишно е да употребявате при подготовката й каквито и да било торове. Растенията ще се развиват за сметка на резервните хранителни вещества в луковиците. Тях засадете в браздички, отстоящи на 10-15 см една от друга и дълбоки до десетина сантиметра. Едрите глави засаждайте плътно една до друга, а балучката – през около 5 см.
Грижа след засаждането ще ви е премахването на никнещите плевели и поливане, в случай че не вали. Зелен лук, такъв, какъвто купувате от пазара, ще имате след 35-45 дни според метеорологичните условия и времето на засаждане – по-късният става по-бавно. В случай на нужда върху лехата може да изградите полиетиленов тунел.
07.09.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021