28.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  30566  |   0  
Хубави домати стават без разсад и вода
Този начин е много подходящ за собствениците на вилни места. Тях стопанинът не винаги има възможност да посети, да полее растенията.
Няма съмнение, че най-добри резултати от безразсадови домати ще се постигнат на дълбоки, влагоемни и чисти от плевели почви. В края на краищата всеки използва такива, с каквито разполага. Най-важното е почвата да бъде подготвена добре -както за разсадовите. От богатия избор на сортове средно ранни домати за предпочитане са тези, които се отглеждат без колове или друга опорна конструкция като Николина, Рома, Топаз, УС 82 А и др. Те не се и колтучат.
Подходящото време за сеитба на доматените семена направо на подготвената площ настъпва, когато почвата трайно се е затоплила до около 12 градуса. Такава е през първата половина на май и в по-хладните райони. В богатата на влага от зимните и пролетните валежи почва растенията развиват мощна коренова система предимно до 40 см, а отделни корени проникват и на по-голяма дълбочина. С просъхването на почвената повърхност те сякаш следват отдръпващата се влага.
В малките дворни градини подходящ начин на засяване на семената е в копки. Копките се правят 10-12 см дълбоки и се посипват с торопочвена смес. Семената, по 4-6 за гнездо, се полагат и покриват също с торопочвена смес, така че дълбочината на сеитбата да е 2-3 см. Така засети, се поливат с помощта на лейка. Тази влага е от съществено значение за поникването. Подходящото разстояние между копките в реда е 25-30 см, а между редовете - 80 см. Когато младите растения развият 2-3 същински листа, трябва да се проредят. По-слабите се отскубват, така че в гнездо да останат по две.
Грижите оттук нататък до беритбата се състоят в отстраняване на плевелите, предимно чрез повърхностно окопаване, борба с болести и неприятели и поливане при възможност.
26.04.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020