26.02.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2341  |   0  
Ранно полско производство на краставици
Ранното полско производство може да осъществите в два варианта: чрез разсад или без разсад. Произвеждането на разсад също има две възможности: произвеждането на пикиран ран разсад и на по-късен непикиран разсад. Изборът зависи от вас, в зависимост от това как го правите или ако решите да смените традиционната си технология.
Сеитбата на семето за произвеждане на ран пикиран разсад трябва да направите в началото на март в топли парници. Е, ако нямате парници може в топли помещения. Сейте семето на ръка, като семките поставяте на разстояние 4 см едно от друго и на дълбочина 2- 3 см. Качествено ли е семето, трябва да поникне за 3- 4 дни. Два, три дни след поникването младите растения ги пикирате в саксии с диаметър 12- 14 см. Ако нямате, имайте в предвид, че много фирми предлагат съдове за производство на разсад. Тези саксии се предварително нареждат в топли и приготвени за пикиране парници. Самото пикиране извършвате, като растенията изваждате с част от почвата около корените ги поставяте в саксиите, в които е поставено вече торо- почвена смес. Няколко дни след пикирането, когато се образува третия нормален лист се практикува т. н. „скопяване". То се състои в прекършване на върха на младите растения, като целта е да се забави растежа, а да се стимулира по- силна коренова система. За така пикираните в саксии краставични растения е необходимо да полагате съответните грижи като редовно проветряване при хубаво време, поддържане на умерена влажност на почвата и въздуха, поливки при засушаване и т.н.

Без пикиране

За по- късно произвеждане на разсад, когато не предприемате пикиране, засяването става съответно по- късно- края на март, началото на април. То се извършва в топли парници. Поникналите растения ги оставате да се развиват без да се пикират и се изваждат от парника, когато стане време да се разсаждат в градината. Разсадът засаждате върху южните страни, след като е минала опасността от късни слани. Изберете тихо време.
Разсаждането извършвате като в предварително изкопани дупки се поставят краставиците заедно със саксията, ако разсадът е пикиран, или с почва около корените. След това заравяте и притъпквате. Разстоянието между редовете е 1,20 см, а в редовете 60 см. У нас обикновено разсаждането става през май.
01.03.2015 г. / Галина Маринова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020