31.03.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3558  |   0  
Време е да засаждате ранните краставици
Разсадът за ранните краставици вече е готов и те трябва да се засадят на постоянното им място. Стъклената оранжерия е предварително подготвена. Най-важното е да се осигури добре действащо отопление и топлинна изолация. За да се развива нормално кореновата система на растенията, е нужно почвената температура да е 21-23°С. Това можете да направите като използвате балирана пшенична слама. Балите се навлажняват обилно и се добавя 1,5 кг амониева селитра, 1,1 кг праховиден суперфосфат, млян варовик и 0,4 кг калиев сулфат на 100 кг суха слама. Най-напред се внася варовикът, после половината от азотния тор, следват фосфорният и калиевият тор, но не едновременно, и накрая – 2/3 от амониевата селитра.След като се внесат торовете, сламата се навлажнява отново, за да се разтворят торовете и проникнат в нея. След няколко дни температурата във вътрешността на балите трябва да достигне 50°С. Тогава върху всяка една от тях на разстояние 45-50 см се поставят купчинки по 1,5 – 2 кг смеска от угнил оборски тор и торф (1:2). Обикновено подготовката на балираната слама продължава 18-20 дни.
Когато температурата в балите спадне на 30°С, вече може да се засажда готовия разсад от краставици. Пренесете разсада в оранжерията няколко дни преди засаждането, за да се приспособи към обстановката.
Върху всяка купчинка от смеската се прави дупка с размер, който да поеме кореновата система на растенията и почвата около нея. Разсадът се поставя в нея и се загърля леко, уплътнява се и се полива с леко затоплена вода. За нормалното прихващане и развитие на растенията температурата на въздуха през деня трябва да е 22-25°С, а през нощта 18-20°С. Смеската, която е използвана при засаждането, не трябва да просъхва. Полива се около растенията, без да се мокрят листата.
08.12.2014 г. / Димитрина Петрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023